'Nervstimulatorutfall vid hjärtsvikt'

UTRECHT - Patienter med hjärtsvikt kan dra nytta av en anordning som stimulerar en kranial nerv. Läkare vid UMC Utrecht har redan implanterat nervstimulatorn hos två patienter.

Hos patienter med hjärtsvikt kan hjärtat inte pumpa blodet ordentligt, så att patienter ofta har ett dåligt tillstånd. Hjärtat blir större och hjärtfrekvensen ökas. De är andfådda och tröttnar lätt. I slutändan hjälper läkemedel inte tillräckligt hos patienter med svår hjärtsvikt.

Stimulering
Stimulering av kranialnerven som går till hjärtat (vagusnerven) är en lovande ny behandling. En liten ström på denna nerv bromsar hjärtfrekvensen något. Det minskar hjärtsvikt och förbättrar konditionen. Att stimulera nerven har andra fördelaktiga effekter, vars orsak inte är helt klar. UMC Utrecht deltar i en internationell studie för att testa nervstimulatorn.

Resultat
"Om läkemedel inte längre fungerar tillräckligt för patienter med svår hjärtsvikt har vi vanligtvis inget att erbjuda dem", säger kardiolog Anton Tuinenburg. "Ibland kan en speciell pacemaker fortfarande hjälpa och ibland en hjärttransplantation, men för de flesta patienter är det inte möjligt. Jag hoppas och förväntar mig att nervstimulatorn kan hjälpa dessa patienter."

Tuinenburg: "Patienter som initialt har svårt att gå i trappor kommer inte omedelbart på en racercykel med den här enheten. Men de kanske kan gå till snabbköpet igen. Det är redan en enorm förbättring av livskvaliteten. Vi förväntar oss också att förväntad livslängd att öka. Men forskning måste visa det. "

Stimulator
Nervstimulatorn består av en tråd som försiktigt lindas runt nerven i nacken. Den skickar en liten, ofarlig ström till kranialnerven. Eftersom strömförbrukningen är mycket låg kan den laddas genom huden. Totalt kommer 100 patienter över hela världen att få enheten. Resultaten ska vara kända om två år.

Källor):
  • UMC Utrecht