När är sex tillåtet efter hjärtoperation?

Min fru och jag har alltid haft tillfredsställande sexliv. Tills mitt hjärta började och jag fick en operation. Nu vågar jag inte så bra längre. Hur länge efter mitt hjärtoperation, där bröstbenet har varit öppet, kan jag ha samlag? Jag är en 61 år gammal man.
Wouter

Leonard Hofstra, kardiolog

I allmänhet kan du se samlag som ett slags stresstest för hjärtat. Om stresstestet (träningstest) har godkänts framgångsrikt efter operationen blir ljuset i princip grönt. Detta stresstest görs vanligtvis ungefär sex veckor efter ingreppet. Dessutom har det visat sig att par som har startat om sexuell aktivitet efter ingreppet känner sig lyckligare.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.