Ny behandling för trombosben

MAASTRICHT - En ny behandling för trombotiska ben säkerställer att inte bara nyare, utan även befintlig, äldre blodpropp tas bort från venerna. Som ett resultat av behandlingen försvinner klagomål från patienter omedelbart. Maastricht UMC + rapporterar detta.

Den nya behandlingen kallas kateterstyrd trombolys och består av att införa koagelupplösande medel direkt i benet via en kateter. Inte bara försvinner klagomålen omedelbart, risken för kroniska klagomål på grund av trombos minskar också. Liksom risken för återkommande blodproppar i venerna. Detta innebär en betydande förbättring av livskvaliteten för patienten.

Standardbehandling
Varje år utvecklar cirka 20 000 personer i Nederländerna ett trombotiskt ben. Normalt behandlas ett trombotiskt ben med blodförtunnande medel, kompressionsstrumpor och mobilisering. Denna standardbehandling förhindrar blodproppar från att skjuta till lungorna. Dessutom förstorar inte blodproppen, men den redan bildade blodproppen i venerna förblir helt enkelt. Detta orsakar permanenta blockeringar i venerna med ett posttrombotiskt syndrom hos mer än 5000 patienter varje år, vilket resulterar i ökad åderbråck, missfärgning av huden på underbenen och i värsta fall ett öppet ben.

Kostnadsbesparingar
Förutom en minskning av kroniska besvär, enligt kärlkirurgen Prof. Cees Wittens från Maastricht UMC +, kan den nya behandlingen också leda till enorma kostnadsbesparingar i framtiden. Innan kateterstyrd trombolys utropas till den nya standardbehandlingen kommer en större studie först att genomföras.

Källor):
  • Maastricht UMC +