Ny behandling framgångsrik vid angina pectoris

Bly - En injektion av benmärgsceller hjälper människor som lider av svår angina pectoris.

Detta framgår av en studie av Dr. Douwe Atsma och kollegor från Leiden University Medical Center. De publicerar om detta i Journal of the American Medical Association (JAMA).

Patienter med otrevlig angina pectoris har kroniskt brösttryck och smärta vid träning, även om de får vanlig behandling. Orsaken är dålig cirkulation i hjärtat. Hjärtmuskelceller får lite blod, absorberar inte tillräckligt med syre och har ingen energi att dra ihop sig.

Benmärgsceller
Studien visar att den nya behandlingen förbättrar blodflödet. Forskarna undersökte patienterna i vilka delar av hjärtat vävnaden fortfarande levde men hade dålig blodcirkulation. Dessa fläckar behandlades. Kroppens egna benmärgsceller samlades in med en höftpunktion. Samma dag injicerades de på åtta till tolv platser i hjärtväggen.

Före experimentet och efter tre månader mätte Atsma blodflödet och funktionen hos hjärtat. Båda grupperna hade förbättrats, men hos patienter som behandlats med celler var förbättringen i genomsnitt mycket större än i kontrollgruppen. Patienterna i cellgruppen kände sig bättre och hade mindre smärta än före behandlingen.

Nyckelord:
Källor):
  • LUMC