Ny kampanj för HPV-vaccination

BILTHOVEN - RIVM har anställt en marknadsföringsbyrå för att skapa mer entusiasm för vaccination mot livmoderhalscancer. I mars i år var det bara hälften av de 13- till 16-åriga flickorna som dök upp.

Roel Coutinho, chef för infektionssjukdomskontroll vid RIVM, tillskriver den dåliga deltagandet främst till gammaldags information. Enligt honom kom det inte ihop med den unga målgruppen och drunknade också av en flod av känslomässiga anti-jackpotthistorier på internet.

ComBat-byrån, specialiserad på ungdomsreklam, hjälper nu till med den nya kampanjen. En försmak kan ses på webbplatsen www.prikenbescherming.nl. Det finns personliga videor av mödrar, flickor och experter, som alla ger sin egen syn på vaccination.

HPV-virus
Livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus (HPV). Vaccinationen skyddar mot två vanliga typer av HPV-virus (HPV16 och 18). Tillsammans orsakar dessa typer 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

HPV-vaccination återupptas i april 2010. Alla 12-åriga tjejer kan sedan passera -skott, precis som 13-till-16-åringar som har vägrat det under det senaste året.

Källor):