Ny metod för behandling av åderbråck

MAASTRICHT - Maastricht UMC + startar snart en ny smärtfri metod för behandling av åderbråck, den så kallade limmetoden. Detta gör Maastricht UMC + till den sjätte kliniken över hela världen som använder denna metod.

Behandlingen består i att försegla de sjuka stamvenerna med ett speciellt vävnadslim, som införs i venen genom en typ av engångskateter. Detta skapar en fullständig och permanent stängning av stamvenen så att åderbråckarna försvinner av sig själva.

Vävnadslim Limmetoden kan vara ett alternativ till kirurgiskt ingrepp, bränna bort (med laser, el eller ånga) eller etsa åderbråck från insidan med kemikalier. Behandlingen med vävnadslim är smärtfri och därför krävs ingen lokalbedövning eller anestesi.

Proceduren tar tjugo till trettio minuter och patienten kan gå hem direkt och återuppta alla aktiviteter efter behandlingen. Många dussin patienter över hela världen har nu behandlats effektivt med den nya metoden utan några betydande komplikationer. Behandlingen kan endast användas för ytliga åderbråck.

Källor):
  • Maastricht UMC +