Ny omgång vaccination mot livmoderhalscancer

BILTHOVEN - Nationella institutet för folkhälsa och miljö (RIVM) kommer snart att börja vaccinera unga flickor mot viruset som kan orsaka livmoderhalscancer (HPV).

I mars får alla tjejer som fyllt 12 år förra året en inbjudan till detta. Vaccinationen skyddar mot två varianter av HPV-viruset, som tillsammans svarar för 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

Flickor som föddes mellan 1993 och 1996 och som bodde i Nederländerna förra året kan nu också vaccineras. Det gäller totalt cirka 255 000 tjejer.

Misslyckad kampanj
År 2009 misslyckades HPV-kampanjen eftersom det fanns flera fabler och rykten om HPV-vaccinet och att vaccinet inte var säkert. I den nya kampanjen betonar RIVM återigen att det är viktigt att flickor vaccineras och att vaccinet är säkert.

Enligt RIVM är biverkningarna av vaccinet för det mesta milda och endast kortlivade. Efter förra årets vaccinationsrunda, där cirka 190 000 flickor vaccinerades, visade det sig att många flickor led av en smärtsam arm efter injektionen. Vissa tjejer kände sig inte så bra på en dag. Allvarliga biverkningar noterades inte.

Flickorna får totalt tre injektioner. Dessa skyddar mot två varianter av HPV-viruset, som tillsammans svarar för 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer

Källor):

Läs också