Nytt "superbug" avancerar till Nederländerna

Forskare vid University of Melbourne har upptäckt en bakterie som är resistent mot alla kända typer av antibiotika. Detta rapporterar AD.

Bakterierna "staphylococcus epidermidis" förekommer främst hos allvarligt försvagade människor. De flesta offer görs på intensivvårdsavdelningen på sjukhus. Enligt forskarna har bakterien utvecklats genom ökad användning av antibiotika.

Nederländerna

"Superbug" observerades först i Australien och har också rapporterats i våra grannländer: England, Tyskland, Belgien och Frankrike. 'Det verkar mycket osannolikt för mig att vi inte skulle ha de bakterierna här', säger Alex Friedrich, professor i medicinsk mikrobiologi vid universitetet i Groningen. 'Vi är inte en ö, så jag antar att vi hittar den i Nederländerna eller redan har hittat den.'

Effekter

Normalt skyddar bakterierna "staphylococcus epidermidis" huden. Det blir bara farligt när det kommer nära plastimplantat, som ett konstgjort knä, plastkärl eller katetrar som ligger i blodomloppet. Enligt forskningen kan bakterierna leda till relativt små hud- och mjukvävnadsinfektioner, men huvudsakligen livshotande infektioner som septikemi och endokardit (en sällsynt inflammation i hjärtfoder och hjärtklaffar).

Enligt professor Friedrich bör medicinsk personal vara mer försiktig med människor som bär de vanliga bakterierna. "Nu när vi har en sådan patient tänker vi i de flesta fall inte på att isolera, som vi gör med sjukhusbakterien MRSA." Detta kan dock förhindra spridningen.

Källor):
  • Algemeen Dagblad