Nytt botemedel mot svår astma

En ny behandling för svår astma, avsedd för patienter i vilka puffar inte hjälper, visar lovande resultat. AMC rapporterar detta på måndag.

Om puffar inte hjälper är patienterna beroende av det antiinflammatoriska prednisonet under lång tid. Prednison har många obehagliga biverkningar. Med det nya läkemedlet kunde en stor del av patienterna klara sig helt utan det antiinflammatoriska läkemedlet.

"Vi har väntat på ett bättre alternativ till prednison i årtionden. Det verkar som om vi har funnit det", säger professor Dr Liesbeth Bel, chef för avdelningen för pulmonologi vid AMC. Hon är huvudförfattare till en artikel i The New England Journal of Medicine (NEJM) som beskriver resultaten av studien.

Mepolizumab

Läkemedlet i fråga är mepolizumab, ett protein som förekommer naturligt i kroppen (en så kallad biologisk). Detta protein hämmar vissa vita blodkroppar som är aktiva i stora mängder hos personer med svår astma. Mepolizumab har testats i 14 länder i en grupp på 135 patienter. AMC behandlade 13 av dem.

Hos patienter med svår astma gör det antiinflammatoriska prednison vad det ska göra, men biverkningarna ljuger inte. Med tiden utvecklar patienten ett svullet ansikte, benskörhet, högt blodtryck eller till och med diabetes. Prednison maskerar också infektioner. Allt detta är anledningar till att läkare föredrar att inte ordinera läkemedlet under en längre tid. Patienter gillar inte heller att använda det eftersom det får dem att känna sig eländiga och deprimerade.

Uppmuntrande

"Prednison är det enda läkemedlet för den här gruppen som håller dem borta från sjukhuset", säger Bel. "Jag har inte sett något alternativ under min karriär som kan hjälpa dem. Men resultaten av denna studie är mycket uppmuntrande."

I den dubbelblinda studien fick patienter som tog prednison dagligen under många år en injektion av mepolizumab eller placebo var fjärde vecka. Därefter minskade mängden prednison under en period av sex månader. Denna avsmalnande fortsatte så länge patienterna rapporterade att de mår bra. Ett stort antal av dem kunde sluta helt med prednison. Andra minskar fortfarande eller har kunnat minska den dagliga dosen av prednison med i genomsnitt 50 procent.

Det fanns inga biverkningar av det nya läkemedlet; de rapporterade biverkningarna var mer relaterade till astma än mepolizumab. Antalet astmaattacker som prednisonpatienterna fortfarande hade minskat med en tredjedel med det nya läkemedlet.

Bel: "I slutet av studien ville patienterna inte sluta ta mepolizumab." De kan fortsätta att göra det i en uppföljningsstudie, inklusive de som fick placebo.

Inte tillgänglig än

Det nya läkemedlet är för närvarande endast tillgängligt om du deltar i en studie. Detta är nödvändigt för att kunna registrera det. Därefter måste mepolizumab fortfarande släppas ut på marknaden och vårdförsäkringsgivaren måste avgöra när det kommer att ersättas. För närvarande är patienter med svår astma därför beroende av en prövning. Det kommer att finnas fler studier, vet Bel, eftersom flera läkemedelsföretag nu arbetar med utveckling av liknande biologiska ämnen.

Källor):
  • AMC