Nytt tyg skyddar mot virus och bakterier

UTRECHT - Ett internationellt forskargrupp, inklusive från Utrecht University, har utvecklat ett ämne som har en stark skyddande effekt mot bakterier och ett antal virus, inklusive HIV. Forskarna publicerar sina resultat i den ledande tidskriften Nature.

Det framkallade ämnet, framgångsrikt i möss och mänskliga celler, stimulerar en saneringsmekanism i celler, som också riktar sig till patogener. Ämnet, en så kallad peptid, kan vara av intresse för framtida behandlingar mot sjukdomar som AIDS och listerios.

Rensa upp patogener
Den nya peptiden, som kallas tat-beclin, verkar på en försvarsmekanism i cellen mot oönskade inkräktare, såsom virus och bakterier. I denna mekanism, kallad autofagi, äter cellen patogenerna.

"Detta är en mycket noggrant reglerad process som involverar proteinet GAPR-1 som hämmar clearance", säger Bernd Helms, professor i veterinärbiokemi vid Utrecht University. "Ett virussumma HIV använder tacksam användning av detta och härmar GAPR-1, så att försvarsmekanismen hämmas och viruset kan gå. cellen kan fortfarande försvara sig. "

Terapier
Forskarna undersökte effekten av tat-beclin-peptiden i HIV-infekterade humana celler. "Peptiden visade sig ha en stark skyddande effekt mot viruset", säger Helms.

"Detta gör det intressant för behandlingar mot virala och bakteriella patogener som HIV och listeria, men möjligen också mot neurologiska sjukdomar som Huntington, Alzheimers och Parkinsons." För de som dyker upp på marknaden om de visar sig vara framgångsrika. Men det första steget har Blivit tagen. "

Resultaten publiceras i Nature.

Källor):
  • University of Utrecht