Oroa dig inte

Personlighet påverkar hjärtproblem

Är du en förälskad? Då finns det en god chans att du har en typ D-personlighet och det är inte bra för ditt hjärta. Ta testet och läs vad du kan göra åt det!

Kardiovaskulära sjukdomar är dödsorsaken i Nederländerna. Vi kan ganska mycket recitera botemedlet, nämligen: hälsosam mat och tillräckligt med motion varje dag. Men det finns ytterligare en sak du kan göra för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och det är att ta en närmare titt på din personlighet. För om du har en så kallad typ D-personlighet har ditt hjärta och kärl svårt.

D i typ D-personlighet står för nödställda, som kan översättas som 'oroliga'. Människor med denna personlighet har två egenskaper som gör dem utsatta för hjärt-kärlsjukdom. Den första är negativitet: de känner sig snabbt påfrestning, arga och rastlösa. De ägnar särskild uppmärksamhet - både till sig själva och andra - till vad som är fel. Den andra egenskapen är social klumpighet. Detta innebär att typ D-människor ofta känner sig obekväma, spända och hämmade i sociala kontakter. De håller därför (omedvetet) andra på avstånd.

Riskerna

Att ha en personlighet av typ D ökar risken för hjärt-kärlsjukdom avsevärt. I den genomsnittliga befolkningen har cirka 20 procent av människorna en typ D-personlighet, det är dubbelt så högt som personer med hjärt-kärlsjukdom. Och när du väl är en hjärtpatient ser framtiden mycket mörkare ut om du har en typ D-personlighet. Cirka 5 procent av hjärtpatienterna dör inom fem år efter sjukhusvistelse. bland hjärtpatienter med typ D-personlighet är denna andel cirka 35 procent. Hjärtpatienter med typ D-personlighet som fortsätter att leva känner sig dessutom mycket mer oroliga och deprimerade och har större chans att också utveckla cancer.

Bekymringsmekanismen

Vad exakt gör människor med typ D-personlighet som får deras hjärtan och kärl att lida så mycket? Kombinationen av negativitet och social besvärlighet säkerställer att människor med typ D-personlighet upplever många negativa känslor som de inte har ett bra utlopp för. De är riktiga inre fetter. Eftersom de inte pratar med andra om sina spänningar, förblir de instängda i sin egen tankekrets och tenderar att oroa sig.

Ju mer du oroar dig för vissa händelser eller händelser, desto sämre verkar de och desto mer stress upplever du. På grund av denna stress förhindrar oro det parasympatiska nervsystemet - den del av nervsystemet som är ansvarig för vila och återhämtning - från att fungera ordentligt. Som ett resultat slår hjärtat snabbare och alltid i ungefär samma takt. Resultatet: en större risk för hjärt-kärlsjukdom.

Dessutom har typ D-personer, på grund av deras överkänslighet mot stress, högre nivåer av hormonet kort isolering i kroppen hela dagen. Det är också dåligt för hjärtat och kärlen.

Relativitet hjälper

En typ D-personlighet kan göra två viktiga saker. Den första är: sätt saker i perspektiv. På grund av din känslighet för stress har du en tendens att tala ner dig själv. Om något obehagligt händer, antar du det värsta och tror att det aldrig kommer att bli rätt. Men du kan prata inte bara i brunnen. Känner du dig stressad över något? Fråga dig själv: överdriver jag inte? Vad är det värsta som kan hända?

Naturligtvis behöver du inte förklara bort alla problem. Poängen är att du inte längre gör en elefant av varje mygga och ligger vaken i nätter på bagatell.

Att prata hjälper också

Gör inte ditt hjärta till ett mordhål, är ett välkänt ordspråk och det andra rådet för typ D-människor. Problemet är att människor med typ D-personlighet inte pratar. Lyckligtvis kan du lära dig att prata. Att inte prata är delvis lärt. Någonstans i ditt liv har du lärt dig att du inte kan lita på människor. Om du sätter dig i en sårbar position, fruktar du att de kommer att tappa, avvisa eller göra narr av dig.

Men den rädslan är nästan alltid ogrundad. Förhållanden och vänskap har faktiskt nytta av att prata. Förutsatt att kommunikationen naturligtvis är positiv.

Om något irriterar dig hjälper det inte att skylla eller ställa krav. Då får du verkligen vad du fruktar: avslag. Namnge snarare beteendet som stör dig och känslan det får dig att känna. Håll det för dig själv. Säg till exempel "Jag är ledsen att du glömde min födelsedag, det gör mig ledsen." Detta ger inte bara lättnad utan kommer också att påverka den andra och uppmuntra till positiva åtgärder. I vilket fall som helst är det mycket hälsosammare än att sura.

Säg "stoppa" för dig själv

Förflyttning av negativa tankar och ventilering av ditt hjärta kan innebära att du regelbundet måste gå emot dina naturliga tendenser. Om du oroar dig igen, säg "stoppa" för dig själv. Leta efter distraktion eller sätt dina bekymmer i perspektiv.

Om du lyckas gå emot din naturliga tendens att oroa dig och inre fetter, kommer det att ge stora fördelar. Ditt hjärta och kärl kommer att förbli friska längre, du kommer att känna dig mer vital och dina relationer med andra kommer att gynna. För att uppnå det behöver du inte bli en annan person. Det första steget är att lära känna dig själv.

Ta testet och ta reda på om du är typ D!

Läsmaterial

  • Att leva med en oroande sjukdom, av psykologer Fred Sterk och Sjoerd Swaen. Ut. Bohn Stafleu från Loghum, 19,90 €.
  • Ha en pratstund, av psykolog Marjolijn van Burik. Ut. Tema, 18,95 €.
Källor):
  • Plus Magazine