På så sätt förhindrar du farliga buggar på köksbänken

Patogena bakterier: håll dem borta

Varje dag blir cirka 2000 människor sjuka av bakterierna i sitt eget kök. Anledning att än en gång titta närmare på den största gärningsmannen - disktrasan. Och nej, det räcker inte att blöta disken i en skål klorerat vatten.

När du har använt den lämnar du en disktrasa på disken under en dag så kommer en riktig djurpark att uppstå. Antalet bakterier kan nå mer än fyra miljarder under det dygnet. Bara för jämförelse: en toalettstol på en offentlig toalett innehåller mindre och till och med den våta tungan hos en alltför entusiastisk hund lever mindre avskum.

För sent

Forskning visar dock att många människor bara byter ut disktrasan när den börjar lukta - efter ungefär två veckor i genomsnitt. Alldeles för sent: antalet bagare kommer att vara otaliga då. Ett annat forskningsfakta: de mindre utbildade och äldre ersätter sina disktrasor snabbare än de högre utbildade. Vi kommer inte alls att prata om disken i studenthuset ...

Sicklers

Ändå tar många människor en sådan disktrasa för att torka av bänkskivan igen, för att torka bort lite röra från golvet och för att torka av skärbrädan: trots allt vill vi skära tomaterna på en ren hylla. Och saker går ibland fel där, för med en smutsig disktrasa kan vi också förorena maten. Bakterier som Campylobacter, Salmonella och Staphylococcus aureus - de två första trivs på (rå) kycklingkött, det senare hittar vi på huden på ungefär hälften av folket - kan komma in i maten genom disktrasan, med en rejäl matförgiftning som ett resultat.

Tips för en ren bänkskiva

  • Skölj och vrid disktrasan väl efter användning och häng ut den för att torka. Det är bättre att inte göra det senare på kylaren, eftersom bakterier också älskar värme utöver fukt.
  • Använd endast disktrasan till bord och bänkskivor.
  • Byt ut disktrasan varje dag, helst även kökshandduken och kökshandduken.
  • Tvätta disken, köket och kökshanddukarna med minst 60 grader Celsius.
  • En riktigt oljig spis eller tjocka klumpar sås på disken? Använd sedan först kökspapper för att rensa upp den värsta röran.
  • Använd svampen så lite som möjligt. En svamp håller kvar vatten under lång tid och skapar därmed en idealisk livsmiljö för bakterier.
  • Du kan lägga disktrasan i mikrovågsugnen för att döda bakterierna: värm disktrasan i en minut i mikrovågsugnen med full effekt. Två saker att tänka på: gör bara detta med våtservetter - en torr disktrasa kan ta eld. Och kom ihåg att disktrasan är mycket varm efter en minut i mikrovågsugnen.

Slutligen, två sista saker: att lägga en disktrasa i en behållare med vatten med klor är inte effektivt mot bakterier. Och att tvätta disktrasan i diskmaskinen är ett alternativ, men då måste du se till att duken inte kan kastas genom maskinen, eftersom det kan skada diskmaskinen. En runda i tvättmaskinen - som nämnts, minst 60 grader - är då bekvämare.

Källor):

  • NOS

  • Näringscenter