Pappershandduk mer hygienisk än handtork

Handtorkarna på en offentlig toalett sprider mycket mer bakterier än pappershanddukar. Detta framgår av en ny studie genomförd vid University of Leeds.

För att simulera dåligt tvättade händer lade den brittiska forskaren en ofarlig typ av bakterier på händerna på volontärer. Dessa volontärer använde sedan handtorkar med varmluft, supersnabba jetlufthandtorkar eller pappershanddukar för att torka händerna. Forskarna mätte sedan mängden bakterier runt enheterna och hittade många fler bakterier i luften runt handtorkarna än vid pappershandduksdispensern.

Resultat

De kraftfulla handtorkarna "jet-air" gjorde värst. Mängden bagare i luften runt dessa enheter var 4,5 gånger högre än runt varmluftshandtorkarna och till och med 27 gånger högre än med enheten med pappershanddukar. Studien fann också att bakterierna förblev i luften långt efter användning. Fem minuter och till och med femton minuter efter användning fann forskarna bakterier i luften.

Att sprida

"Nästa gång du torkar händerna med en handtork på en offentlig toalett är det troligt att du sprider bakterier utan att vara medveten om det", säger forskaren Mark Wilcox. "Det kan också vara så att du" stänker "med någon annans bakterier. Denna vetenskap är också viktig när det gäller spridningen av sjukdomar."

Resultaten av studien har publicerats i Journal of Hospital Infection. Dessutom presenterade Wilcox resultaten vid Healthcare Infection Society International Conference i Lyon, Frankrike.

Kritik

Forskningen har också kritiserats. Till exempel sägs att händerna var förorenade med en orealistiskt hög nivå av bakterier, händerna torkades utan att tvätta dem och antalet bakterier i luften visade sig inte vara så högt alls. Till exempel släpps fler bakterier i luften genom att ta av dig jackan eller byta skor. Övningen i ett toalettrum är också helt annorlunda: människor tvättar händerna först innan de torkar dem.

Dessutom har tidigare forskning visat att en handtork är lika hygienisk som en pappershandduk. Denna aktuella forskning finansieras också av bland annat pappersindustrin.

Källor):
  • WebMD