Påverkar alkohol järnöverbelastning i blodet?

Min man har järnöverbelastning i blodet. Tidigare drack han hårt. Han drack både whisky och vin. Nu högst en drink per dag. Enligt din åsikt gör det någon skillnad vilken typ av sprit han dricker med avseende på järnabsorption?
Lidija

Leonard Hofstra, kardiolog

Hej Lidija,

Järnöverbelastning, även kallad hemokromatos, kan också påverka hjärtat. Förutom levern och bukspottkörteln kan järn också ansamlas i hjärtat.

I princip är frågan om alkohol oberoende av någon överbelastning av järn i hjärtat. Det är sant att det vid hjärtsvikt är bättre att inte ta en alkoholhaltig dryck. Detsamma gäller naturligtvis levern; detta organ måste bryta ner alkoholen. Hur som helst har hälsorådets standard för intag av alkohol redan skärpts avsevärt, särskilt för att organ som kommer i direkt kontakt med alkohol har en ökad chans att utveckla cancer. I princip gör typen av alkoholhaltig dryck ingen skillnad inom denna standard.

Har du en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.