Är det mitt hjärta?

Frågor om bröstsmärta

Bröstsmärta är vanligt. Ett hjärtproblem är orsaken hos endast tio till femton procent av de människor som ser det. Ofta finns det andra orsaker. En bra diagnos är därför viktig. Lyckligtvis arbetar vi med ett test som gör att läkaren snabbt kan se vad som händer.

"Bröstsmärta är ett ämne som är kärt för alla", säger före detta läkare Paul Giesen, forskare vid IQ-hälsoinstitutet (en del av Radboudumc i Nijmegen). "Det låter hårt och hotfullt. Även om någon annan stör det påverkar det dig. Speciellt om han eller hon hamnar på sjukhus eller till och med dör." Hur är det möjligt, han verkade så frisk? ...

Bröstsmärta är ett varningstecken eftersom det kan indikera ett hjärtproblem. De flesta ringer till sin läkare eller 112, varefter de ofta tas till sjukhus med ambulans. Men i många fall finns det inget hot som händer, skrev Giesen för några år sedan i specialtidskriften Huisarts & Science. Men hos vem är bröstsmärtorna verkligen ett symptom på hjärtinfarkt? Och med vem är det något annat? Det är nyckelfrågan. Läkare har försökt ta reda på det bättre i flera år. En lösning på detta verkar äntligen i sikte.

”Hos de flesta med bröstsmärtor är problemet i själva bröstet, det vill säga i täckningen av hjärtat och lungorna", säger Giesen. ”Till exempel har du jobbat hårt i trädgården eller gjort ovanliga sportövningar. Allt detta kan orsaka muskel- eller ledvärk i bröstet. Du kan också "känna" magbesvär, lungsjukdom och stress i bröstet. "

Om smärtan kommer från själva hjärtat, finns det vanligtvis hjärtkramper eller angina pectoris. Den bokstavliga betydelsen av denna term är "strypande bröstsmärta". Det finns två typer av angina pectoris: den stabila, icke-farliga varianten som kan behandlas med droger. Den mer riskfyllda varianten är den instabila angina pectoris, där symtomen ökar snabbt och som kan leda till hjärtinfarkt.

Smärta med ansträngning

"Har du bröstsmärtor speciellt under träning? Det är ett typiskt kännetecken för hjärtproblem och anledning till en extra kontroll", säger Paul Giesen. "Smärtan beror sedan på smalare blodkärl nära hjärtat."

Han förklarar hur det är: "Ju äldre du blir, desto mer avlagringar på venernas insida. Blodet kan därför passera mindre snabbt. Det är vanligtvis inte ett problem om du sitter tyst, men om du gör ansträngningar, då blod börjar strömma snabbare. I en förträngning tempereras dessa flöden så att hjärtat får mindre syre och det finns smärta. Detta händer särskilt om en artär är mer än sjuttio procent smalare. "

Ju mer intensiv ansträngningen är, desto svårare blir smärtan. Detta förklarar varför hjärtsjukdomar ibland upptäcks tidigare hos män än hos kvinnor. Giesen: "Kvinnor rör sig i allmänhet långsammare, jämnare. Män vill ha fler toppar: de går på racercykeln och sätter gasen på den, så att säga. Då uppstår problem snabbare."

Det omvända händer också: människor har hjärtinfarkt, men ingen uppenbar bröstsmärta. Ibland är det bara en vag känsla av förtryck. När du blir äldre kan smärtan från hjärtinfarkt vara mer vag. Giesen: "Vi tror att detta är relaterat till nervsystemet. Det åldras med åldern, precis som resten av kroppen. Och så känner du mindre smärta i bröstet. Men det betyder inte att ingenting är fel."

Det finns också något annat. Många äldre med bröstsmärtor anpassar sin livsstil till sina klagomål. De förhindrar smärtan. De går inte längre i vinden, stannar halvvägs uppför trappan för att andas och dammsugningen sker i steg. Jag blir äldre, så det är inte förvånande att jag är trött oftare, resonerar de.

Paul Giesen: "Men om du märker att träning blir allt svårare måste du verkligen ringa till läkaren. Blodprov, EKG och ett cykeltest är sätt att ta reda på om det är något som är fel med hjärtat."

Nytt test

Du måste gå till sjukhus för ett sådant cykeltest. Varje dag rapporterar 1400 personer med bröstsmärtor till sin läkare. Så det gäller ett stort antal människor och det är omöjligt att få alla att gå på sjukhus. Vem har verkligen fel med hjärtat? Vi måste vänta på ett snabbt och tydligt test som visar om det är en hjärtinfarkt. Det verkar komma nu. Med ett blodprov kan läkaren kontrollera om troponinnivån är förhöjd. Troponin är ett protein som kan användas för att avgöra om en patient har fått en hjärtattack med hjälp av ett blodprov. Mer troponin i blodet är en indikation på skador på hjärtmuskelcellerna. Några timmar efter hjärtinfarkt ökar troponinet och efter två veckor återgår det till det normala.

Hittills är det bara möjligt att testa troponin med ett "normalt" blodprov. Läkaren får inte omedelbart resultatet. Giesen säger att en snabb variant av testet utvecklas för allmänläkare, som de som redan finns för glukos och hemoglobin. "Jag hoppas att det snabba testet för troponin kommer att bli verklighet i allmänläkarens praxis om några år. Tio minuter efter blodprovet är det redan klart om mer forskning behöver göras." I kombination med det speciella frågeformuläret har alltså läkaren ett solidt instrument i sina händer.

Icke-fluff känsla

Under tiden vill Giesen uppmuntra alla att gå till läkaren med bröstsmärtor. "En läkare som vet hur hans patient är sammanställd är mer benägna att få en magkänsla när något alarmerande pågår. Till exempel lider vissa människor av dörrhandtagets fenomen. Först när de lämnar kommer apan ut ur ärmen. "O ja, läkare, jag har också bröstsmärtor då och då." När du vet att någon har en hand med detta, bedömer du en sådan kommentar annorlunda än om det är någon du inte känner. Dörrhandtagets fenomen spelar ofta en roll i rädsla: "Snart kommer jag att ha det till mitt hjärta och jag kommer att behöva en operation." Men det är inte alltid nödvändigt, även om orsaken till smärtan verkligen är en hjärtsjukdom. Tabletter är nästan alltid tillräckliga. "

Forskare Paul Giesen talar om en läkemedelscocktail: ett antikoagulationsmedel håller blodet tunt så att det kan strömma lättare, även genom trånga vener. En kolesterolsänkare säkerställer att avlagringarna i blodkärlen inte ökar. Och vanligtvis används också en betablockerare: det betyder att hjärtat inte är överbelastat. Och sist men absolut inte minst, säger Giesen: "Motion, hälsosam kost och sluta röka."

Poäng att tänka på vid bröstsmärta

Har du bröstsmärta och tvivlar på orsaken? Ring läkaren för att vara säker. När ska du omedelbart ringa läkare eller 112? Om ingenstans eller efter ansträngning utvecklas allvarlig, orolig smärta eller tryck i bröstet, som ofta strålar ut mot käken eller axlarna. Det åtföljs ofta av andfåddhet, svettning och illamående. Kännetecknande för ett (förestående) hjärtinfarkt är att smärtan eller trycket inte försvinner när du sitter eller lägger dig tyst. Ring sedan 112 omedelbart.

Den här artikeln publicerades tidigare i Plus Magazine oktober 2020. Prenumerera på tidningen? Du kan göra det på ett ögonblick!

Källor):
  • Plus Magazine