Är hydrerat fett detsamma som transfett?

På senare tid har jag läst mycket om farorna med transfetter. Flytande bak- och stekprodukter skulle vara fria från transfetter. Jag tittade på några och såg något på förpackningen flera gånger om härdad olja eller härdat fett. Är det inte transfett, eller har jag tappat koll?
Heike

Patricia Schutte, nutritionist

Mjuk margarin och magert margarin för bröd och flytande margarin och flytande stekfett innehåller knappast några transfetter (mindre än 1 gram per 100 gram). Dessa pålägg och matfetter ingår i en hälsosam kost och ingår i Wheel of Five.

Om förpackningen anger att härdad olja eller härdat fett har använts betyder det inte att produkten innehåller transfett. Fetter och oljor kan härdas helt eller delvis under den industriella processen för att öka hållbarheten och göra strukturen mer solid. Tillverkare är skyldiga att ange detta på etiketten.

Inga transfettsyror bildas när omättat fett är helt härdat. De kan uppstå när fetter härdas delvis. Dessutom förekommer transfetter naturligt i produkter som mjölkfett, ost, smör, nötkött och kött från andra idisslare.

I genomsnitt äter vi cirka 1 till 1,5 gram transfett per dag i Nederländerna. Det är mindre än hälsorådets övre gräns. Detta beror delvis på att halten av transfettsyror i produkter som magert margarin, margarin och bak- och rostprodukter har minskat avsevärt de senaste åren.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Patricia Schutte har arbetat i mer än 25 år som informationsansvarig vid Nederländska näringscentret i Haag. Hon svarar på frågor om hälsosam, hållbar och säker mat.