Är rengöringsprodukter dåliga för din hälsa?

På så sätt håller du ditt hus rent och friskt och friskt

Läckert, ett nyrenat hus. Doften av universalrengöringsmedel kvarstår fortfarande lite, toaletten luktar färsk citron genom det nya toalettblocket och i ett hörn av vardagsrummet sprider förångaren en subtil lavendel doft. Underbart rent, underbart friskt. Men är det faktiskt hälsosamt?

En borstar varje dag, den andra en gång varannan vecka och en annan gör det. Hur som helst: rengöring sker med rengöringsprodukter. Men hur (o) hälsosamt är det egentligen?

Sprayer

Bara spray, torka av det och du är klar. Trevligt och enkelt, eller hur? Ja, men de sprayflaskorna är inte särskilt friska, har forskning visat. I själva verket är den regelbundna användningen av rengöringsspray lika skadlig för dina lungor som att kasta ett paket cigaretter varje dag. Forskare från University of Bergen (Norge) följde 6000 personer för sin studie i 20 år. Studien visade att lungfunktionen hos kvinnor som arbetade som rengöringsdame eller som sprayar dagligen hemma var jämförbar med lungfunktionen hos någon som rökt ett paket cigaretter om dagen i minst tio år.

Desinfektionsmedel

'Antibakteriell'. 'Desinfektionsmedel'. Bra, tror du, det gör riktigt trevlig rengöring. Fel, säger Health Council. Dessa typer av rengöringsprodukter - tänk på produkter med klor, triklosan eller klorhexidin, men också den välkända antibakteriella tvålen - dödar inte bara fel utan också de goda bakterierna. Och din kropp behöver de bra bakterierna. Dessutom finns det en risk att bakterier kan bli resistenta mot dessa desinfektionsmedel. Och det, säger hälsorådet, kan få konsekvenser för antibiotikas effektivitet. Åh, och om du använder dessa typer av rengöringsprodukter ofta kan du själv utveckla en allergi.

Toalettblock

Tidigare innehöll nästan alla toalettblock diklorbensen: ett dåligt biologiskt nedbrytbart och giftigt ämne. Lyckligtvis är det sällan så nuförtiden. Ändå kanske du undrar om du verkligen behöver dessa toalettblock. Rengöringseffekten av ett toalettblock är praktiskt taget noll, det är främst parfymen som skapar en känsla av hygien. Om du håller toaletten ren på normalt sätt - med tvålvatten med ättika eller ekologiskt rengöringsmedel och en ren trasa - förblir den lika fräsch och mycket renare.

Allrengöringsmedel och badrumsrengöringsmedel

Vanliga allmänna rengöringsmedel och badrumsrengöringsmedel innehåller kemikalier som inte är särskilt hälsosamma för dig och miljön. Vissa ämnen är cancerframkallande, vissa ämnen kan orsaka andningsbesvär och det finns ämnen som påverkar fertiliteten. Om du använder både badrumsrengöringsmedel och universalrengöringsmedel i samma rum kan de skadliga effekterna av de olika lösningsmedlen till och med förstärka varandra. Föredra därför ekologiska rengöringsprodukter. Utbudet av ansvarsfulla rengöringsprodukter har utökats avsevärt de senaste åren och produkterna finns idag på hyllan i alla vanliga stormarknader.

Frisk luft

Alla älskar frisk luft. Ändå använder vi ofta en luftfräschare för detta, medan det gör luften allt annat än frisk. Luftfräschare står för en femtedel av alla lösningsmedel som frigörs från rengöringsprodukter. Och ja, lösningsmedel är skadliga för miljön. Och ja, lösningsmedel bidrar till smog. Och ja, lösningsmedel bidrar också till luftföroreningar. Den fina lukten som släpps är helt enkelt en kombination av parfym och lösningsmedel. Om du verkligen gillar frisk luft bör du öppna ett fönster. Det är det enda sättet att verkligen bli av med dåliga dofter. Genom att ventilera bra på sommaren och vintern förblir ditt hus friskt och friskt.

Källor):
  • Miljöcentral