Är rött vin bättre än vitt vin?

Jag är en 39-årig kvinna och dricker regelbundet ett glas vitt vin. Nu säger mina vänner att jag måste ha rött vin, för det förhindrar hjärtsvikt. Är det sant?
Lisa

Leonard Hofstra, kardiolog

I allmänhet visar vetenskapliga studier att när det gäller den hälsosamma effekten av alkohol spelar det ingen roll vad du dricker. Det är viktigt att hålla sig till normen. Du kan därför inte säga att rött vin är bättre än vitt vin för att förebygga hjärt-kärlsjukdom.

Den välkända ”franska paradoxen” existerar. I Frankrike äter människor ganska fett, men hjärt-kärlsjukdomar är relativt sällsynta. Den låga risken för hjärtinfarkt i Frankrike tillskrivs av många den höga konsumtionen av rött vin i landet. Rött vin innehåller många antioxidanter och den hälsosamma substansen resveratrol. Det är särskilt viktigt att dricka det du gillar och inte ta för mycket av det!

På grundval av tillgänglig vetenskaplig litteratur rekommenderar hälsorådet: "Drick inte alkohol eller i något fall inte mer än ett glas om dagen."

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.