Riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom

Tips för ett hälsosamt hjärta

Kardiovaskulära sjukdomar är en viktig dödsorsak i Nederländerna. En översikt över riskfaktorer och tips för ett hälsosamt hjärta.

LDL-kolesterol kallas också 'dåligt' kolesterol. Denna typ av kolesterol transporteras genom blodet till platser i kroppen där det behövs just nu.

Minskad blodtillförsel

Emellertid kan överskott av LDL-kolesterol orsaka minskning och till och med blockering av blodkärlen över tiden. Denna process kallas åderförkalkning eller åderförkalkning. Detta kan leda till brist på syre i ett organ på grund av en minskning av blodtillförseln, eller till och med till en hjärtinfarkt om hjärtmuskeln får för lite syre.

Riskfaktorer

Högt kolesterol är bara en av riskfaktorerna. Många faktorer beaktas för att bestämma risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Kön, ålder och ärftlig predisposition spelar också en roll.

Riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar inkluderar också diabetes, förhöjt blodtryck och rökning. Otillräcklig träning och fetma bidrar också till dessa störningar. Dessutom förstärker riskfaktorerna varandra.

Till exempel, om någon röker kraftigt, har förhöjt blodtryck och förhöjda kolesterolnivåer, är det troligt att de får sexton gånger en hjärtinfarkt än någon som inte har något högt kolesterol, inget högt blodtryck och inte röker. Att inte röka, äta hälsosamt, undvika stress och träna mer är därför viktigt för ett hälsosamt hjärta.

Tips för ett hälsosamt hjärta

  • Ät en hälsosam och varierad kost med tillräckligt med vitaminer, mineraler och fibrer och lite mättat fett. Detta innebär tillräckliga fullkornsprodukter, grönsaker och frukt. Välj mejeriprodukter med låg fetthalt eller halvskum, mindre fet kött och (fet) fisk två gånger i veckan. Detta hjälper till att sänka kolesterolet.
  • Använd socker, salt och alkohol med måtta.
  • Rök inte eller sluta röka. Rökning sänker vår HDL och det är just HDL - gott kolesterol - som skyddar mot åderförkalkning.
  • Ta dig tid att slappna av och undvika stress.
  • Drick mycket vatten.
  • Få tillräckligt med motion. Motion ökar HDL-kolesterol och förbättrar allmänna kolesterolnivåer. Dessutom säkerställer det förbättrat blodtryck, en hälsosammare vikt och en fit kropp.
  • Bibehålla och bibehålla en "hälsosam" vikt. Fetma spelar en viktig roll i utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar. Speciellt ett överskott av fett runt buken utgör en extra risk för utveckling av hjärt-kärlsjukdom.