RIVM sammankallar EHEC-teamet

BILTHOVEN - Det holländska nervcentret för folkhälsa, RIVM i Bilthoven, har kallat till "out-break management team" som svar på den framåtskridande EHEC-epidemin.

På måndag kväll diskuterar medicinska specialister den internationella och nederländska situationen och hur nederländska sjukhus kan förbereda sig för patienter som hamnar på sjukhus med HUS, njursvikt, rapporterar Telegraaf.

Onrus växer
Oron kring utbrottet av de dödliga EHEC-bageri na växer nu med timmen. Epidemin, vars källa fortfarande är okänd, har nu avancerat från norra Tyskland till tolv länder, inklusive Nederländerna. EHEC, den dödliga bror till de ganska ofarliga tarmbakterierna E.coli, kan spridas från människa till människa förutom mat. En fjärdedel av holländarna har slutat äta gurkor sedan epidemin bröt ut.

Protokoll
Olika akademiska medicinska centra, inklusive Radboud University Medical Center i Nijmegen, har utarbetat ett särskilt protokoll om hur man ska agera när stora grupper av människor rapporterar symtomen på sjukdomen, såsom blodiga diarré.

Vakttjänst
Leiden University Medical Center (LUMC) har inrättat en 24-timmars uppringningstjänst för sina bakteriologer som svar på EHEC-utbrottet. De måste kunna ställa diagnosen inom 24 timmar med ett förnyat molekylärt test. I Leiden har det hittills slagit i två fall.

Medan två tusen människor har fått bakterien i Tyskland finns det fem patienter i Nederländerna, inklusive en 56-årig kvinna som nyligen var i Tyskland och vårdas i Radboud. Hennes tillstånd är stabilt. Totalt har utbrottet hittills krävt nitton människors liv.

Här hittar du svar på de fem vanligaste frågorna om EHEC-bakterierna.

Källor):