RIVM varnar för legionella i trädgårdsslangen

Stagnerande vatten finns kvar i en trädgårdsslang. Det värms upp fint i solen och det är perfekt för legionellabakterierna. Denna varning utfärdas av National Institute for Public Health and the Environment (RIVM).

Om du andas in förorenad vattendimma kan du bli väldigt sjuk. Om du vill stå under spraymunstycket i din trädgård är det bättre att låta vattnet rinna igenom först. Samma råd gäller för att spela under trädgårdssprinklern.

Legionella

Legionella , även känd som legionärssjukdom, är en smittsam sjukdom. Infekterade patienter känner influensa med feber, huvudvärk och muskelsmärta. Infektionen kan behandlas med antibiotika, men utan behandling kan tillståndet till och med vara dödligt. Den som hanterar vatten måste följa strikta regler för att förhindra legionella, men hundratals människor blir sjuka varje år.

Spola rör

"Legionella är inte ett typiskt sommarproblem. Bakterierna kan utvecklas i alla rör med stående grepp mellan 20 och 65 grader Celsius. Men människor kan komma lättare i kontakt med det på sommaren", säger en talesman för RIVM. Detta är exempelvis fallet i fritidshus. "Sätt alltid på alla kranar och tvätta sedan omedelbart skadliga metallpartiklar ur rören."

Camping

Miljöministeriet varnar också på webbplatsen mot att duscha i campingområden. "Låt duschen springa ett tag, särskilt när det är varmt." Och naturcampare som ibland gör sin egen dusch genom att hänga en vattenpåse i ett träd måste fylla påsen om och om igen med kallt vatten. Och glöm inte: den som återvänder hem efter veckors sommarlov måste också sätta på kranarna där för att utesluta risker.

Källor):
  • ANP