Rökande mamma skadar barnets blodkärl

UTRECHT - Barn födda till mammor som rökt under graviditeten har en tjockare blodkärlsvägg vid fem års ålder. En tjockare kärlvägg ökar risken för hjärt-kärlsjukdom hos vuxna.

"Det är ytterligare en anledning för gravida kvinnor att sluta röka, åtminstone under graviditeten", säger ledande forskare Dr. Cuno Uiterwaal från UMC Utrecht.

Ultraljudsmätning
Forskare från UMC Utrecht följde 259 barn från distriktet Leidsche Rijn i Utrecht vars mammor rökt under gravidites. Vid fem års ålder bestämde forskarna väggtjockleken på halspulsådern och elasticiteten i blodkärlen med hjälp av en ultraljudsmätning. Hos barn med rökande mödrar befanns blodkärlsväggen vara i genomsnitt 19 mikrometer tjockare än hos barn till icke-rökare. Effekten var ännu starkare om faren också rökt under graviditeten.

Arterioskleros
Hos vuxna är en tjockare blodkärlsvägg början på åderförkalkning och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Forskare antar att en tjockare kärlvägg på lång sikt betyder samma för barn som för vuxna. Det var till exempel redan känt att barn till rökande mammor har lägre födelsevikt och mindre fungerande lungor.

Sluta
"Ett antal gravida kvinnor röker fortfarande i Nederländerna", säger Uiterwaal. "Dessa resultat kan vara ett ytterligare incitament att sluta röka, åtminstone tillfälligt. Endast att sluta under graviditeten kan vara lättare än att sluta helt och hållet. För kvinnor som röker är det ett utmärkt tillfälle att sluta röka under graviditeten för att förbättra sitt barns hälsa.

WHISTLER Cardio-studien är en del av en större studie av UMC Utrecht. Alla barn i distriktet Leidsche Rijn i Utrecht är inbjudna att delta i långsiktig hälsoforskning. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics.

Källor):
  • UMC Utrecht