Så här känner du igen en hjärtinfarkt

De vanligaste symtomen

Ju tidigare en hjärtinfarkt behandlas, desto större är chansen att överleva. Så du har allt intresse av att känna igen en hjärtinfarkt så snart som möjligt. Dessa är några av de vanligaste symtomen.

1. Smärta i bröstet

Smärta eller obehag i bröstområdet är det vanligaste symptomet på hjärtinfarkt. Smärtan kan vara mild, så människor tänker inte omedelbart på något allvarligt som en hjärtinfarkt. De antar ofta att smärtan kommer att försvinna.

2. Obehag i överkroppen

Obehag eller smärta i överkroppen - inte bara i bröstområdet - kan indikera hjärtinfarkt. Var uppmärksam på något konstigt eller ovanligt symptom från höften uppåt. Detta kan inkludera en känsla av tryck, tyngd, smärta eller obehag i bröstet, ryggen, nacken, axlarna, armarna, handlederna, armbågarna, mellan axelbladen, i käken, halsen eller till och med i tandköttet eller öronsnibben.

Naturligtvis bör du inte börja tänka på hjärtinfarkt varje gång smärta i detta område. Kör hjärtproblem eller riskfaktorer, såsom högt blodtryck eller högt kolesterol, i familjer? Var särskilt uppmärksam på dessa symtom. Om smärtan är särskilt intensiv, om det inte finns någon specifik anledning till det, om det blir värre under träning, eller om smärtan inte försvinner, bör du se en läkare.

3. Mag- och tarmproblem

Gastrointestinala problem kan också vara en indikation på hjärtproblem. Om smärtan känns annorlunda än "normala" mag- och tarmproblem kan extra uppmärksamhet krävas. Var noga med att göra detta om du redan har riskfaktorer, såsom högt blodtryck eller kärlproblem.

4. Influensaliknande symtom

Det händer ofta att människor verkar lida av en mycket svår influensa när de faktiskt har hjärtproblem. Extrem trötthet och utmattning som varar i dagar, mag- och tarmproblem och en allmän illamående kan vara symtom på hjärtinfarkt. Dessa symtom är lätta att förväxla med influensa. Så var försiktig om du känner att symtomen är onormalt dåliga.

5. Andfåddhet

Andfåddhet är också ett stort symptom på hjärtinfarkt. Var medveten om det. Du behöver inte nödvändigtvis ha bröstsmärtor för att tala om hjärtinfarkt när du är andfådd.

Tvivlar du på orsaken till dina klagomål? Besök sedan din läkare en gång. Ring 112 omedelbart om hjärtbesvär också varar längre än 5 minuter i vila.