Se upp för dolt fett

Vad säger etiketten?

En kex med ditt te, chokladstänk på din smörgås och en fläskkotlett med kvällsmåltiden. Inget fel med det, eller hur? Tyvärr innehåller alla dessa produkter mättat fett. Och mättat fett ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Det är därför klokt att ägna stor uppmärksamhet åt dolt fett.

Alla behöver fett, men för mycket är inte hälsosamt. I synnerhet mättat fett är ohälsosamt. Du har mättat och omättat fett. Mättat fett är fel fett som kan höja kolesterolet i blodet. Omättat fett sänker kolesterol i blodet.

Mnemonic

Har du problem med att hålla isär fetterna? En enkel mnemonic kan hjälpa dig: mättad börjar med v för fel. Den första bokstaven i omättat fett är o för okej. Mättat fett är främst gömt i ost med full fetthalt, korv, fett kött, helmjölkprodukter, bakverk, kex och kringlor. Omättat fett finns främst i flytande fett. Om det finns bra fett i en produkt kan endast ses på etiketten.

För mycket fett gör fett. Huruvida fett är mättat eller omättat spelar ingen roll för antalet kalorier. För vuxna män är rådet att inte äta mer än 100 gram fett per dag, varav högst 28 gram är mättat. För vuxna kvinnor är detta 80 gram, varav högst 22 gram är mättat.

För att hjälpa dig på vägen har vi listat ett antal produkter som innehåller mycket mättat fett och ett alternativ.

Massor av mättat fett Lågt mättat fett
Fullmjölkost20+ och 30+ ost
Choklad påläggSylt
jordnötssmörÄppelsirap
FullmjölkSkummjölk eller kärnmjölk
majonnäsKetchup eller curry
Rosa glaserad tårtapepparkaka
StroopwafelCafé noir
KrämpuffarPuddingrulle
TompouceSmulpaj
GlassSorbetglass eller vattenglass
Salta kexJapansk mix
ostkakorpopcorn
ostpinnarSalta pinnar
Potatis chipsTortillachips
CashewnötterValnötter
FrikadelVårrulle
KorvrulleBapao smörgås
KorvrulleRostat bröd med lax
Kuber av ostGrillad kycklingvinge

Fler alternativ finns i Vetwijzer från Nutrition Center. Titta alltid noga på förpackningen av produkter innan du köper dem. På etiketten kan du hitta information om hur mycket mättat och omättat fett det innehåller.

Källor):
  • Näringscenter