Simning utomhus i öppet vatten: fem hälsorisker

Blågröna alger, olyckor och fler risker

Underbart, ett sådant stänk i naturligt vatten - nästan ingenting ger en mer fri känsla. Men se upp, eftersom simning i öppet vatten också innebär vissa risker, såsom infektioner och mag- eller tarmbesvär och olyckor. Om du vill simma säkert, välj en officiellt erkänd utomhusbadplats, var uppmärksam på blågröna alger och undvik kanaler och floder.

När temperaturen stiger kan ett dopp i den första poolen eller floden vara mycket frestande. Men att simma i öppet vatten är inte utan risker. Det kan finnas patogener i vattnet eller råttor, möss och andra djur som överför sjukdomar. Och vissa platser är osäkra på grund av båttrafik och osynliga föremål i vattnet.

Säker utomhus simning på godkända platser

Om du vill simma säkert är det bäst att göra det på en officiell utomhusbadplats, till exempel en fritidssjö. För där kontrollerar regeringen regelbundet (varje simningssäsong; mellan 1 maj och 1 oktober) för vattenkvalitet och säkerhet. Området kring badvattnet hanteras också och hålls rent, så att besväret från gnagare, fåglar och andra vilda djur blir mycket mindre. Detta betyder inte att dessa platser alltid är 100 procent hygieniska och säkra; att risken för infektioner och olyckor är (mycket) mindre. Du hittar alla 700 officiella utomhusbadplatser på webbplatsen zwwater.nl, tillsammans med uppdaterade varningar.

Vattenkvalitet mindre i diken, kanaler och floder

Förutom de godkända badvattenplatserna av den nationella regeringen och vattenstyrelserna är Nederländerna rik på "inofficiella" badplatser. Tänk på diken, kanaler, kanaler och floder. Eftersom dessa platser inte övervakas och inte är utrustade för simning är risken för infektioner och olyckor större. Vi listar de fem vanligaste hälsoriskerna.

1. Simmare kliar

Simmare kliar, som känns igen av våldsamt kliande röda stötar, är det vanligaste klagomålet efter simning i naturligt vatten. Den orsakas av en andlarva, men är relativt ofarlig. Men om du får simmare klåda oftare kan du också få huvudvärk eller feber och drabbas av smärtsam klåda längre.

2. Klagomål på grund av blågröna alger (cyanobakterier)

Inte alla blågröna alger är giftiga, men giftiga blågröna alger är relativt vanliga i Nederländerna; det är ett årligt problem. Den som kommer i kontakt med det kommer att lida av irritation i ögon och hud, huvudvärk, mag- och tarmbesvär och ibland värre. Du kan känna igen blåalgerbakterierna genom ett konstigt, vanligtvis grönt, ofta illaluktande flytande lager på vattnet. Men en startkoncentration av blåalger är inte alltid lätt att upptäcka, så håll ett öga på varningar.

3. Mag-tarmbesvär

Andra bakterier, parasiter och virus i sötvatten kan också orsaka mag- och tarmbesvär. Tänk på illamående, kräkningar eller diarré, ibland med feber. Dessa mikroorganismer hamnar i vattnet genom utsläpp av avlopp eller gödsel. Och inte bara i själva vattnet utan också fågel- och fiskkroppar kan innehålla patogener. Om du ser ett dött djur flyta kan det vara ett tecken på att något är fel.

4. Leptospiros: Weils sjukdom

Det finns en liten risk för allvarligare tillstånd, såsom leptospiros (lera feber). Detta är en smittsam sjukdom som sprids av bakterier (så kallad leptospira) i råtturin. Bakterierna kan komma in i kroppen via slemhinnorna eller hudens sår och orsaka plötsliga influensaliknande symtom och hög feber inom 5 till 14 dagar. Om en läkare inte konsulteras i tid kan njurar och lever påverkas, eller hjärnhinneinflammation kan till och med utvecklas.

5. Största risk: båtar, strömmar och osynliga föremål

Men faktiskt är den största faran för simmare inte vattenkvaliteten, utan att simma och hoppa på osäkra platser. Kanaler, floder och kanaler och många andra öppna vatten är inte avsedda för simmare. Båttrafik, sjöfart, farliga strömmar och osynliga föremål i vattnet är de största riskerna. Av denna anledning ensam, helst simma ensam på en av de 700 officiellt godkända badvattenplatserna. Och var alltid uppmärksam på skarpa, osynliga föremål på botten och längs stranden.

Tips för att begränsa hälsorisker

 • Simma bara på de officiella utomhuspoolerna och kontrollera innan du dyker på www.warmwater.nl där du kan simma säkert.
 • Simma inte i ljummet, stående vatten.
 • Försök inte att svälja vatten och drick det verkligen inte, även om det ser rent ut.
 • Gå inte in i vattnet där det finns döda djur, låt inte barn leka eller röra vid ruttnande slaktkroppar.
 • Simma inte i naturligt vatten om du har sår eller om du har nedsatt resistens på grund av till exempel graviditet eller motståndsdämpande läkemedel.
 • Efter simning, skölj med kranvatten och torka noggrant.
Källor):

 • GGD Amsterdam

 • GGD Utrecht

 • Zwemwater.nl

 • Rijkswaterstaat.nl

 • Helpdeskwater.nl