Självmassage för benproblem

Avslappnande och effektiv

En självmassage för benproblem är inte bara avslappnande utan har också en positiv effekt på blodflödet. Tips & tricks för en trevlig massage.

I den livliga vardagen är en massage naturligtvis alltid trevlig. Men en massage av armar och ben är inte bara trevlig och avkopplande, det har också en positiv effekt på olika benbesvär. Du kan göra det själv, bara däremellan, men om någon annan gör det åt dig är effekten naturligtvis ännu större.

En benmassage förbättrar blodcirkulationen och har en gynnsam effekt på trötta och tunga ben, åderbråck och celluliter. En massage kan också fungera bra efter träning. Använd en massageolja, eterisk olja eller grädde med ingredienser som har en positiv effekt på cirkulationen (jojoba, vildkastanj, trollhassel).

Hur går du vidare?

Du sitter på en bekväm plats, men på en kant. Kanten på din säng, till exempel, eller badkanten. Placera en pall framför dig. Lägg ett ben på pallen och sprid massageoljan eller grädden väl över benet med cirkulära rörelser.

Från botten till toppen

Börja knåda kalvarna, men tryck inte för mycket. Du börjar vid foten och knådar uppåt mot knäet. Du stryker igen och alternerar dina händer. Se till att du inte utövar tryck precis bakom knäet eller på någon åderbråck.

När du masserar baksidan av låren kan du trycka hårt med musen uppåt. Detta lossnar alla spända muskler. Knåda nu låren väl på utsidan från topp till botten. Du växlar fortfarande dina händer. Gör cirkulära rörelser runt knäna med tummen, men tryck inte på knäskyddet direkt. Sedan räcker du dig från knäet i höftens riktning. Först gör du detta på framsidan av låret och sedan på baksidan. Gör varje ben två gånger på detta sätt.

Benmask

För mycket trötta ben kan du applicera din kräm tjockt, sätt upp benen och täck för att förhindra kylning. Låt grädden vara i ca 20 minuter. Tröttheten är borta och det är en bra boost för huden.

Bonus: fötterna

Glöm inte fötterna medan du håller på. En fotmassage har en avslappnande effekt och förbättrar cirkulationen. Perfekt för personer med kalla fötter.

Hur fungerar det?

Gnid lite mer olja eller grädde mellan händerna och sprid detta över dina fötter. Sedan lägger du foten på knäet, då når du lätt fotsulan. Du börjar med din lilla tå och masserar sedan varje tå med tummen och pekfingret några gånger. För att massera fotsulan, placera två händer på foten och massera med tummen i cirkulära rörelser, från insidan till utsidan.