Självtest på livmoderhalscancer lika exakt som Pap-smet

Ett självprovningssats för livmoderhalscancer är lika exakt som en läkares smetstest. Detta visar forskning från Amsterdam UMC, Radboudumc och Erasmus MC bland 14 000 kvinnor.

Sedan 2017 har kvinnor i befolkningsundersökningen för livmoderhalscancer testats för förekomst av humant pappilomavirus (HPV), orsaken till livmoderhalscancer. Kvinnor som föredrar att inte ta en smuts av sin läkare får också möjlighet att välja ett självprovtagningssats.

"Tidigare forskning från Amsterdam UMC och Radboudumc visste redan att många kvinnor vill använda ett självprovningssats. Men aldrig tidigare hade noggrannheten i självprovningssatsen undersökts i en stor randomiserad studie", säger professor Hans Berkhof, forskare vid Amsterdam UMC. "Nu verkar det som om HPV-testet på ett självprovningssats är lika exakt som ett HPV-test på vanligt utstryk."

"Vi hoppas att resultaten av denna studie kommer att bidra till en bredare användning av självprovtagningssatsen i befolkningsundersökningen i framtiden. Om självprovtagningssatsen skulle ersätta utstrykningen, kan detta leda till en nedgång på 90 procent antalet utstryk i allmänläkaren, säger Berkhof. När allt kommer omkring är utstryk bara nödvändiga om resultaten av självprovningssatsen visar att kvinnan har HPV.

Forskningen publicerades onsdag i Lancet Oncology.

foto: © Rovers Medical Devices

Källor):
  • Amsterdam UMC