'Skärmariskgrupper för utbrott av Q-feber'

I händelse av ett nytt Q-feberutbrott måste personer med hög risk för kronisk Q-feber undersökas förebyggande. Det anser medicinsk forskare Linda Kampschreur från UMC Utrecht i sin avhandling.

Kampschreur letade efter medicinska egenskaper som förutsäger om människor är mer benägna att utveckla kronisk Q-Feber. Risken för kronisk Q-feber är liten, men de möjliga konsekvenserna är allvarliga.

Allvarliga konsekvenser
Vid kronisk Q-feber orsakar en bakterie en inflammation i blodkärl eller hjärtklaffar. Detta kan vara farligt eftersom det kan spränga dilaterade blodkärl, läcka kärlproteser eller hjärtklaffar börjar fungera sämre. Människor med obehandlad kronisk Q-feber är mer benägna att dö 60 procent.

Högre risk
Forskaren fann att patienter med en utvidgad kroppsartär, patienter med bypass eller vaskulära proteser och patienter som har opererats i hjärtklaffarna är tio till tjugo gånger mer benägna att utveckla kronisk Q feber. gå.

Behandling
Hon rekommenderar att undersöka dessa högriskpatienter specifikt vid en ny Q-feberepidemi. Det gäller förmodligen cirka 1 procent av befolkningen. Om en patient verkligen är infekterad med Q-feberbakterierna kan antibiotika hjälpa till. En operation på inflammerade blodkärl eller hjärtklaff kan till och med övervägas.

Källor):
  • UMC Utrecht