Skyltfönster (perifer arteriell sjukdom)

Smärtsamma ben när man går

Lider du ofta av smärta, kramper eller en dom eller trött känsla i benet när du går och försvinner denna smärta så fort du kan vila ett tag? Då kan det hända att du lider av displayben.

Vad är displayben?

Displayben är ett annat namn för benartärsjukdom. Det kallas också perifer arteriell sjukdom (PAV) eller intermittent claudication.

Om du har skyltfönster, levererar inte artärerna i dina ben tillräckligt med syre för de muskler du använder när du går. Detta beror på att dessa artärer är smalare på grund av åderförkalkning. Denna förträngning skapar försurning av musklerna. Det orsakar kramper och benen känns stela eller smärtsamma när man går. Efter en kort vila fyller blodflödet syre och smärtan försvinner.

Ju längre du går, desto mer smärta kommer du att uppleva i skinkan, låret, kalven eller foten. När du står still försvinner smärtan ofta inom tio minuter. Därför kallas denna artärsjukdom skyltfönster: om du stannar ett ögonblick framför ett skyltfönster avtar smärtan. Efter ett tag kommer smärtan tillbaka.

Åldersrelaterad sjukdom

Män och kvinnor över 85 år har mer benägenhet att visa ben än yngre män och kvinnor. Över 85 år uppskattas antalet personer med intermittent claudicering till 56 procent. Andelen 55-åringar som lider av displayben är cirka 8 procent.

Orsak displayben

Arteriell förträngning är en normal åldringsprocess. Din ålder spelar därför en viktig roll. Du kan också ha en benägenhet för det: displayben är ärftliga. Du har större risk att smala dessa blodkärl på grund av:

 • rökning
 • för lite träning
 • övervikt
 • diabetes
 • högt blodtryck
 • högt kolesterol

Symtom: hur känner du igen fönsterbenen?

Med fönsterbenen lider du av smärta, kramper eller en dom eller trött känsla i benet när du går. Klagomålen uppstår i skinkan, låret, kalven eller foten efter ett fast gångavstånd. Om du står still försvinner smärtan inom tio minuter. Men så fort du fortsätter att gå börjar klagomålen igen efter ett tag. Att gå eller påskynda uppför en kulle är extra ansträngande: du kommer att ha problem tidigare. På vintern förvärras klagomålen på grund av att blodkärlen också samlas på grund av förkylningen.

Platsen där smärtan uppstår säger något om platsen för artärens förträngning. Förträngningen i blodkärlet är alltid över den nivå där du lider av klagomål. Om du känner smärta i skinkan och / eller låret medan du går är det en förträngning i bäckenartären. Om din kalv stör dig, levererar inte din artär i låret tillräckligt med syre. Smärtan är i foten när en av de tre artärerna i underbenen smalnar in.

Externa symtom

När tillståndet förvärras förändras symtomen. Smärtan kan uppstå med allt mindre ansträngning tills klagomålen till och med uppstår när du sitter eller ligger. Om artären inte är särskilt smal än ser ditt ben normalt ut på utsidan. I ett mer avancerat stadium kan yttre symtom också förekomma:

 • torr, flagnande, sprucken eller blank hud
 • onormal nageltillväxt
 • kalla fötter
 • tunnare benmuskler
 • håravfall på benen

Sår på skyltfönstrets ben läker också dåligt. Ibland läker de inte alls. Benet blir blekt när du lyfter det och blir rött när du låter det hänga. Detta beror på den dåliga cirkulationen.

Diagnos

Läkaren gör en jämförelse mellan sjuka och friska ben. Han tittar på skillnaden i färg, hår, naglar och temperatur. Han kontrollerar foten för pulsationer, som är påtagliga slag i artären. Om han inte känner det, bekräftar han diagnosen genom att mäta fotled / armindex.

Mäta blodtryck

Fotled / armindex är förhållandet mellan topptrycket i armarna och topptrycket i anklarna. Läkaren mäter detta förhållande genom att mäta blodtrycket vid båda punkterna. Ett ankel- / armindexvärde mindre än 0,8 bekräftar en artärsmalning eller skyltdocka.

Att mäta blodtrycket i dina anklar är som att mäta blodtrycket i dina armar. Som med att mäta blodtrycket i armen, kommer läkaren att applicera ett tjockt band. Genom att blåsa upp detta band stängs artärerna. När blodkärlet är helt tillslutet kommer läkaren att sluta pumpa. Bandet tömmer långsamt och blodet rinner igenom dina vener igen. Vid denna tidpunkt mäts topptrycket.

Behandling av displayben

Det finns olika behandlingar för displayben. Valet för en eller annan behandling beror på svårighetsgraden av klagomålen. Om en benartär inte smalnar så mycket kan du vidta följande åtgärder för att minska artärens förträngning och förhindra att den blir värre:

 • sluta röka
 • hälsosam mat
 • flytta mer

Med dessa tre åtgärder säkerställer du bättre blodcirkulation i benet. Om du har svårt att gå igenom dina fönsterben kan en sjukgymnast hjälpa. Intensiva löpträning ser till att du så småningom kan springa längre sträckor igen med mindre smärta i benen. Läkaren ordinerar också antikoagulantia (blodförtunnande medel). Aspirin är ett exempel på detta.

Dottering

Om klagomålen är allvarligare kan angioplastik hjälpa till. En vikad ballong styrs till förträngningen via en kateter. Genom att försiktigt blåsa upp ballongen där sträcks den avsmalnade venen. Blodkärlet kan smala igen efter obestämd tid. Det är därför det är viktigt att hålla sig i rörelse och upprätthålla en hälsosam livsstil.

Ibland hjälper inte angioplastik tillräckligt. Sedan flyter inte blodet ordentligt efter behandlingen. I så fall placeras en stent. En stent är en slags kulspetsfjäder av metall som ger fartygsväggen extra stöd. Det förhindrar också att blodkärlet springer tillbaka efter angioplastik.

Drift

Om förträngningen sker i en artär som en kateter inte kan nå är två typer av operationer möjliga. Stora strängningar behandlas också på detta sätt.

Det första alternativet är bypassoperation. Denna operationmetod används oftast. Kärlspecialisten skapar en avledning i blodomloppet. Han använder en vaskulär protes eller en egen ven. Arteriell förträngning kan också behandlas med artärkirurgi. Därefter skär läkaren upp artären för att ta bort det förkalkade fettlagret och det innersta lagret av kärlväggen. Så snart blodkärlet är rent igen stängs det. Läkaren syr blodkärlet med en bit plast eller en bit ven.

Komplikationer

En operation på blodkärlen har fler risker än en angioplastisk behandling. Tänk på trombos, en hjärtinfarkt, lunginflammation, cystit eller sårinfektioner. Om det blöder efteråt måste kirurgi ofta göras igen. Efter operationen måste du fortsätta ta läkemedel mot koagulation för att hålla blodet tunnare. Båda operationerna är besvärliga och har en lång återhämtningsperiod.

Blödning kan inträffa vid införingsstället under dopning. Människor som lider av utställningsben lider ofta av detta tillstånd igen. Detta kan förhindras genom att utveckla en hälsosam livsstil. Mycket motion, en hälsosam vikt, ett välreglerat blodtryck och en normal kolesterolnivå kan förhindra ett återfall.

Källor):

 • Dutch Heart Foundation

 • Radboudumc

 • Holländska högskolan för allmänläkare