Smutsiga rengöringsdukar: är de tillåtna i den "normala" tvätten?

Tvätta och byt ut disktrasor

Du hittar dem i varje stormarknad: gula dukar som du kan använda för tusen ändamål. Och ljusa, grova rengöringsdukar av mikrofiber. Mycket praktiskt för att torka av bänkskivorna, torka köttläckage eller bara suga ut toaletten. Många tvättar dessa våtservetter efter användning för att använda dem igen. Men hur gör du det? Dör alla bakterier i den "normala" tvätten?

Genom att tvätta i 60 grader i tvättmaskinen dödar det brännande vattnet alla potentiellt patogena bakterier. Men du kommer antagligen sällan att ha tillräckligt med våtservetter att fylla en trumma med. Så du måste blanda dem med annan tvätt som också är varmtvättad, till exempel strumpor eller sängkläder. Men är det inte super ohälsosamt? Dessa våtservetter är ofta täckta med miljarder bakterier: från toaletten, från kycklingkött, från smutsiga diskar. Kan du till exempel blanda det med sängkläder?

Gör inget misstag: bakterier finns överallt. Tusentals miljarder lever redan i tarmarna, som tillsammans tar upp två kilo av din totala kroppsvikt. Även utanför kroppen befolkas hela världen av otaliga av de osynliga små organismerna. Enligt Marcel Zwietering, professor i livsmedelsmikrobiologi vid Wageningen University, behöver vi inte frukta någonting. "Det är precis som med människor", säger han, "är människor farliga? Det går massor av människor på en shoppinggata. Är det skrämmande? Jag känner mig säker. Men ibland finns det terrorister, ligister eller rånare bland dem. samma sak med bakterier: de flesta är ofarliga. " I själva verket: "Om du skulle äta en smutsig disktrasa är det 99,9 procents chans att ingenting kommer att hända."

Inget att vara rädd för?

Ändå säger Zwietering: 'Var försiktig med rengöringsdukar. Speciellt om det finns små barn i huset eller farfar och mormor - de äldre har ett mindre effektivt immunsystem - ibland kommer på besök. Eller om det finns sjuka människor i huset. Ibland kan en skadlig bakterie uppstå, såsom bakterien Campylobacter. Andra kända bakterier: Salmonella och Listeria. Staphylococcus aureus är inte heller kul. Eller E. coli. Den senare är i de flesta fall en vanlig tarminvånare, men denna bakteriearter har en speciell undergrupp som kan producera toxiner - gifter - i tarmen.

Tvätt vid 60 eller vid behov 95 grader fungerar bra för detta: det är just de bakterier som är de farligaste som dör i matlagningstvätten. Du kan lägga de smutsiga våtservetterna i tvättmaskinen med underkläder, strumpor, handdukar och sängkläder. Tvättmaskinen sköljer först mycket smuts och bakterier, sedan tillsätts tvättmedlet tillsammans med det varma vattnet. Skadliga bakterier överlever inte det.

Vrid ut dem

Men skölj rengöringsduken väl med kokande vatten innan du kastar den i tvättkorgen. "En bra tumregel för desinfektion är: om du bränner händerna på vattnet är det tillräckligt varmt". Stänk inte för mycket, för då sprider du dessa bakterier igen. Använd hushållshandskar eller lägg det i ett handfat med varmt vatten och häng det väl så att det kan torka. Kom ihåg: bakterier trivs i en miljö som är varm, fuktig och där det finns något att äta. Genom att skölja, desinficera med värme och sedan torka kan du kraftigt minska risken för infektion. "

Källor):
  • Volkskrant