'Sov ökar fördelarna med hälsosamt beteende'

En god natts sömn förbättrar de kardiovaskulära fördelarna med träning, en hälsosam kost, måttlig alkoholkonsumtion och rökning.

Detta säger RIVM-forskare i European Journal on Prevention Cardiology. Resultaten av studien visar att en kombination av de fyra friska beteenden minskade risken för hjärt-kärlsjukdom med 57 procent och risken för dödlig hjärtsjukdom med 67 procent. Om du också får tillräckligt med sömn - mer än sju timmar per natt - är riskerna 65 respektive 83 procent lägre.

Förebyggande
"Om alla deltagare följde de fem hälsobeteendena kunde teoretiskt sett 36 procent av föreningen hjärt-kärlsjukdomar och 57 procent av de dödliga förhindras eller skjutas upp," sa forskarna. Resultaten är baserade på MORGEN-studien på 6672 män och 7967 kvinnor mellan 20 och 65 år. Deltagarna följdes i 12 år. I början av studien hade de inga hjärt- eller kärlproblem.

Risk
En möjlig förklaring till resultaten är att en kort natts sömn är förknippad med övervikt, fetma, högt blodtryck och ökat kolesterol. En god natts sömn är därför ett viktigt tillskott till förebyggandet av hjärt-kärlsjukdomar, enligt forskaren Monique Verschuren. "Och en dålig natts sömn borde definitivt finnas på listan över riskfaktorer."

Källor):
  • Science Daily