Spiro-näsa kan lukta lungsjukdom inom 1 minut

Forskare vid AMC i Amsterdam har utvecklat en kraftigt förbättrad analysanordning som inom en minut kan avgöra om någon har en lungsjukdom och vilken lungsjukdom som är inblandad.

Den så kallade ”spiro-näsan” är efterföljaren till ”e-näsan”. Patienter behöver bara ta en paus hos läkaren och det blir omedelbart klart om någon har en lungsjukdom. AMC börjar med ett storskaligt test av spiro-näsan hos läkare och sjukhus i Nederländerna.

Enheten kan känna skillnaden mellan någon med och utan lungsjukdom. Efter omfattande tester introducerar Amsterdams sjukhus nu en förbättrad version. 'Det gör nu rätt diagnos hos åtta av tio personer', säger forskare Rianne de Vries. "Det måste vara bättre."

Under de närmaste sexton månaderna kommer den nya spironosen att testas på allmänläkare och sjukhus bland 3000 patienter.

Mindre intensiv

En stor fördel med den nya enheten är att den är mycket mindre betungande än de befintliga testerna. "Det är banbrytande för personer med lungsjukdom", säger Hendrien Witte från Long Fund. 'Om du ställer rätt diagnos snabbare kommer en patient att få rätt behandling tidigare. Detta ger enorma fördelar för personer med lungsjukdomar. '

Målet är att analysenheten ska finnas tillgänglig i de holländska konsultrummen i framtiden.

Källor):

  • Lång fond

  • Telegraaf.nl