STEC: vad är det exakt?

Hur farlig är denna bakterie?

Infektioner med STEC-bakterier orsakas ofta av konsumtion av underkokt kött. Det är därför denna infektion också är känd som "hamburgarsjukdomen". Hur farlig är denna bakterie? Och kan du förhindra det?

Colibakterierna (Escherichia coli), även kända som 'poo-bakterier', lever i mag-tarmkanalen och hjälper till att skydda mot patogena bakterier. Det finns vissa koliforma bakterier, som EHEC och STEC, som kan orsaka sjukdom.

STEC-bakterierna är för närvarande associerade med nötköttsprodukter. Stormarknaderna Emté, Coop och SPAR har återkallat flera nötköttsprodukter, som köttfärs, tartar, biff, biffar, styckningar av nötkött och korv.

STEC

Vissa patogena E. coli-bakterier kan producera gifter, toxiner. Till exempel de shigatoxinproducerande E.coli-bakterierna. De kallas STEC.

STEC-bakterier finns i olika former. STEC O 157 är den mest kända. En infektion kan leda till matförgiftning. De första tecknen på matförgiftning med Escherichia coli märks vanligtvis efter 3 till 4 dagar. Människor lider av magkramper, ibland med blodig diarré. Dessa symtom kan pågå i flera dagar.

Seriösa konsekvenser

Hos barn upp till fem år eller äldre från 60 år kan infektionskonsekvenserna vara allvarliga. Detta gäller även människor som har mindre motstånd på grund av en sjukdom och personer som arbetar med små barn, i vård eller på en gård. Förutom blodiga koloninflammation kan en infektion leda till problem med blodnedbrytning och nedsatt njurfunktion i 5 till 15 procent av fallen (HUS).

Förorening

Du kan smittas med STEC genom mat, till exempel genom att äta underkokt nötkött eller dricka opastöriserad mjölk. Det kan också orsakas av kontakt med förorenad gödsel. Nötkreatur och får bär främst STEC och utsöndrar bakterierna i gödseln.

Risken för kontaminering är särskilt hög med nötköttprodukter som äts råa, såsom tartar, nötkorv, bifftartar och carpaccio. Detta gäller även hamburgare av nötkött som inte värms upp och igenom. När STEC är närvarande i hamburgare dödas de inte och sjukdomar kan utvecklas. Det är därför STEC kallas också "hamburgarsjukdomen".

Undvik kontaminering

Du kan förhindra infektion med STEC genom att vidta följande åtgärder:

  • Värm kött igenom.
  • Tvätta händerna innan du äter.
  • Ät bara mat som har bearbetats, konserverats och beredts ordentligt.
  • Förvara produkterna väl, svalna och håll god hygien.
  • Undvik kontakt med djurgödsel.
  • Ät inte nära djur (idisslare).

Grillsäsong

Förorening med STEC är vanligare på sommaren när fler börjar grilla. Mer än hälften av fallen (60 till 75 procent) rapporteras mellan juli och september. Detta beror på att människor inte alltid värmer sitt kött ordentligt under grilla. Risken för kontaminering är då större.

Källor):
Nyckelord: