Större forskning om vaccination mot livmoderhalscancer

Femton nederländska sjukhus deltar i en studie om vaccination av kvinnor efter en operation mot livmoderhalscancer. Avsikten är att kvinnor ska skyddas bättre mot humant papillomvirus (HPV), vilket kan orsaka livmoderhalscancer.

I vårt land diagnostiseras sex hundra kvinnor med livmoderhalscancer varje år. Dessutom genomgår hundratals kvinnor medicinsk intervention efter ett dåligt Pap-smear-resultat. I denna process tas rastlösa celler bort från livmoderhalsen så att de inte kan utvecklas till cancerceller.

HPV-viruset försvinner dock inte när cellerna tas bort. Forskning bland 800 kvinnor måste nu avgöra om vaccination kan hjälpa kroppen att rensa viruset. Denna forskning utförs av Franciscus Gasthuis & Vlietland och Erasmus MC i Rotterdam och fokuserar på kvinnor som redan har genomgått en sådan medicinsk procedur.

HPV-vaccination

Det har redan visats att vaccination också kan hjälpa kvinnor som redan är bärare av HPV. Tolv år gamla tjejer vaccineras för närvarande mot det sexuellt överförbara viruset. Som ett resultat minskar chansen att utveckla livmoder halscancer med 70 till 80 procent.

Vuxna kvinnor brukar ta reda på att de bär viruset genom ett pap-smet. De har sedan klagomål som blodförlust under sex eller har detta gjort på grund av ett överklagande via befolkningsundersökningen. Ett dåligt resultat kan leda till operation.

Källor):