Supersnabb kamera förbättrar vården av hjärtpatienter

En ny supersnabb och mycket liten kamera i en kateter bör drastiskt förbättra vården för personer som lider av hjärt-kärlsjukdom. Kameran har utvecklats av forskare från Erasmus MC i Rotterdam.

NOS rapporterar detta på tisdag. Kamerans funktion har demonstrerats i en djurmodell. Det kommer sannolikt att finnas tillgängligt för användning hos människor om två till tre år. Tiansi Wang fick sin doktorsexamen för forskning om denna kamera.

Enligt forskarna är kameran den snabbaste i världen. Den kan rotera upp till 5000 gånger per sekund. Den drivs av en mikromotor med en millimeter diameter. På grund av den höga hastigheten med vilken bilderna görs kan den fullständiga avbildningen ske mellan två hjärtslag.

Kateteroperation

Detta är en stor förbättring, för hittills har bilder av åderförkalkning i blodkärlen alltid störts av hjärtslag hos patienter. Varje år i Nederländerna genomgår cirka 57 000 patienter behandling för åderförkalkning. Cirka 80 procent av den gruppen genomgår kateteroperation. Tolv procent av dem återvänder inom ett år med exakt samma problem. Den nya tekniken kan minska detta antal avsevärt.

Källor):