Surinamer är mer benägna att få hjärtinfarkt

Risken för hjärt-kärlsjukdom skiljer sig mellan etniska grupper. Detta har visats av UMC Utrecht och AMC: s forskning.

Surinamese holländare är mer benägna att få hjärtinfarkt och stroke än holländare med infödd härkomst, medan marockanska holländare är mindre benägna att få dessa sjukdomar.

Doktorand Louise van Oeffelen från UMC Utrecht analyserade de medicinska uppgifterna på 7,5 miljoner holländare mellan 1998 och 2010. Detta visar att hjärt-kärlsjukdomar inte är lika vanliga hos alla holländare. Till exempel är holländare från Surinam cirka 40 procent mer benägna att få hjärtinfarkt och stroke än holländare med infödd härkomst. Å andra sidan har de marockanska holländarna cirka 60 procent mindre risk för hjärtinfarkt och stroke.

Risk för dödsfall

Det finns också skillnader i sjukdomsförloppet efter ett första sjukhusvistelse för hjärtinfarkt. De flesta etniska minoritetsgrupper är mer benägna att dö eller bli återintagna efter det första sjukhusvistelsen än patienter av nederländsk härkomst.

Till exempel är holländare av surinamisk härkomst cirka 20 till 40 procent mer benägna att hamna på sjukhus igen för hjärtinfarkt eller död.

Det verkar också som att holländare av utländsk härkomst oftare slutar använda blodtryck och kolesterolsänkande läkemedel i förtid än holländare med infödd härkomst. Detta mönster är synligt både hos personer som aldrig har haft hjärt-kärlsjukdom och hos patienter som har drabbats av hjärtinfarkt.

Forskarna kan inte kommentera orsakerna till skillnaderna, eftersom forskningsdata inte innehåller enskilda patientdata som livsstil eller blodvärden. Ändå finner professor Michiel Bots från UMC Utrecht resultaten relevanta för vårdgivare. "Det är viktigt att föra dessa resultat till politiker och utövare, såsom allmänläkare och internister, så att de kan fokusera mer på etniska grupper med hög risk för hjärt-kärlsjukdom."

Källor):
  • UMC Utrecht