Syskondöd ökar risken för hjärtinfarkt

Om ditt syskon dör ökar risken för att få hjärtinfarkt själv några år senare. Speciellt om din bror eller syster dog av hjärtinfarkt. Detta framgår av en studie från Svenska Karolinska institutet.

Ett forskargrupp samlade in data om mer än 1,6 miljoner svenskar i åldern 40-69 år. De fann att risken för att få hjärtinfarkt hos kvinnor ökar med 25 procent efter att ha förlorat ett syskon. Män var 15 procent mer benägna att få en hjärtinfarkt efter att ett syskon dog.

Om deras syskon dog av hjärtinfarkt var kvinnor 62 procent och män 98 procent mer riskerade att själva få hjärtinfarkt.

Efter några år
Överlevande familjemedlemmar skulle troligen inte få en omedelbar hjärtinfarkt efter att ha tappat sitt syskon. Risken ökade hos kvinnor huvudsakligen under de fyra till sex åren efter döden och hos männen i de två till sex åren efter deras syskons hjärtinfarkt.

Orsaker
Forskare vet inte exakt vad som orsakar denna effekt och om det finns ett orsakssamband. Förlusten av ett syskon kan vara påfrestning eller sämre livsstilsvanor efter syskonets död kan öka risken för hjärtinfarkt. Vanliga riskfaktorer hos barn och ärftliga faktorer kan också spela en roll.

Resultaten dök upp i Journal of the American Heart Association.

Källor):
  • WebMD