'Tai Chi hjälper till med hjärtsvikt'

BAARN - Koppla av och rör dig samtidigt. Och arbeta också med din hälsa. Tai Chi förbättrar livskvaliteten hos patienter med hjärtsvikt, enligt forskning vid Harvard Medical School.

Tai Chi är en gammal kinesisk rörelseteori som består av långsamma, smidiga rörelser. Det kräver koncentration och ses därför ofta som en form av meditationsrörelse.

Träning är ofta en hinder för patienter med hjärtsvikt. Man har länge tänkt att dessa patient bör undvika någon form av rörelse. Få stora studier har genomförts om effekten av (meditativ) träning vid hjärtsvikt.

Mer självförtroende
Forskare vid Harvard Medical School studerade 100 patienter och delade in dem i två grupper. En grupp deltog i ett 12-veckors Tai Chi-program. Den andra patientgruppen fick information.

Efter studien visade 'Tai Chi-gruppen' en förbättring av livskvaliteten. Detta uttrycktes bland annat i ökat självförtroende, mer motion och att känna sig friskare.

Säker träning
"Tai Chi är en säker träningsform för patienter med hjärtsvikt", säger forskarna. Rörelse sker gradvis, balans bearbetas och andningstekniker tillämpas också.

Enligt forskarna kan rörelseteorin också ha positiva effekter på patienter med högt blodtryck, balansproblem eller rörelseproblem. Tai Chi verkar minska spänningar och stress, öka styrkan och förbättra humöret. Det är också ett bra alternativ till intensiv sport.

Källor):
  • WebMD