Tandborstning förhindrar hjärtsjukdomar

MILAN - Borsta tänderna och tandköttet varje dag minskar risken för hjärtsjukdom. Detta visar forskning vid universitetet i Milano.

Det är nödvändigt att borsta tänderna regelbundet för att förhindra att munnen blir grogrund för bakterier. De aktiverar ditt immunförsvar. Det är inte dåligt i sig, men ditt immunsystem bekämpar också de goda proteinerna i dina blodkärl.

Med tiden kommer detta att leda till att fetter ansamlas i venerna. Som ett resultat förtränger de sig, och så är det hjärt-kärlsjukdomar.

Hjärtproblem
Under studien har 35 män och kvinnor mellan åldrarna av 38 och 57 följdes. De led inte av hjärtproblem, högt kolesterol eller högt blodtryck. De hade irriterade eller blödande tandkött.

De genomgick alla rutinbehandlingar för att få tillbaka tandköttet. Mängden bakterier i munnen mättes med jämna mellanrum. Efter ett år visade det sig att de enkla behandlingarna hade haft en tydlig effekt på frivilligernas hjärta och artärer.

Exempelvis har antalet bakterier i munnen minskat betydligt, liksom mängden C-reaktivt protein i blodet, vilket ofta är kopplat till hjärt-kärlsjukdom. Väggen i halsvenen visade sig också ha blivit 20 procent tunnare.

Källor):
  • HealthNet.be