Tarmbakterier EHEC tar tionde livet

KIEL - De farliga tarmbakterierna EHEC kräver fler och fler människoliv i Tyskland. I staden Lübeck har en 86-årig kvinna dött på grund av infektionseffekterna, rapporterade ett lokalt sjukhus på lördag. Hon är det tionde offret.

Tidigare idag tillkännagavs att två kvinnor i åldern 38 och 84 har dött på ett sjukhus i Kiel. Dessutom dog en 87-årig kvinna på en universitetsklinik i Hamburg.

Under en vecka i Tyskland blev cirka tusen människor sjuka, medan EHEC normalt orsakar i genomsnitt nio hundra infektioner per år.

Vissa patienter är i livsfara. Forskare säger att bakterien är exceptionellt aggressiv och resistenta många typer av antibiotika.

Möjliga fler utbrott
De tyska myndigheterna antar att utbrottets topp ännu inte har uppnåtts. Efter infektion kan det ta upp till tio dagar innan de första symptomen uppträder. Det kan inte uteslutas att ännu fler infektionskällor kommer att dyka upp.

EHEC har också uppstått i bland annat Danmark, Sverige, Storbritannien, Schweiz och Österrike. En holländsk kvinna är också smittad. Bakterierna kan orsaka tarmblödning, svår diarré, illamående och njurproblem. Förorenade gurkor är möjligen källan till infektioner.

Ny behandling
Universitetssjukhuset i Hamburg har satt förhoppningar om en ny behandling. Sex patienter med komplikationer får ett läkemedel för att förhindra njurskador.

Läkare uppnådde redan bra resultat med läkemedlet i en studie på barn förra året. De publicerade om detta i New England Journal of Medicine.

Källor):

  • Nu.nl

  • ANP