TIA: tillfällig stroke

Övergående ischemisk attack

Under en TIA får en del av din hjärna inte tillräckligt med blod. Även om detta vanligtvis inte ger dig någonting, är behandling fortfarande nödvändig. En TIA är en varning: det är ofta en föregångare till en mycket farligare stroke. Hur känner du igen en TIA?

Förkortningen TIA står för övergående ischemisk attack. Övergående betyder tillfällig eller övergående. Ischemi är den medicinska termen för otillräckligt blod (leverans). En TIA kallas också ett övergående stroke.

Vad är en TIA?

I en TIA får en del av hjärnan för lite blod. Som ett resultat finns det inte tillräckligt med syre i en del av hjärnan så att vissa hjärnceller inte längre fungerar ordentligt.

Du får plötsligt så kallade förlustsymtom, som en krokig mun, en arm eller ett ben som du inte kan röra dig eller en synförlust. Dessa fenomen är tillfälliga. De varar vanligtvis 5 till 20 minuter, ibland några timmar. 24 timmar senare har klagomålen ofta försvunnit.

Stroke, TIA, hjärninfarkt, hjärnblödning?

TIA och en stroke nämns ibland i samma andetag. Dessutom finns stroke och hjärnblödning. Vad är skillnaderna och likheterna?

Stroke är samlingsnamnet för både hjärninfarkt och hjärnblödning. En TIA liknar också en stroke. Dessa tre tillstånd leder initialt till liknande symtom, nämligen felsymptom. Så länge läkaren ännu inte vet vad som exakt pågår, kallas det därför en stroke.

Med en TIA försvinner symtomen snabbt, så det är inte en "riktig" stroke. Det kan vara föregångaren till en stroke. En stroke (även kallad CVA, förkortning för cerebro vaskulär olycka) kan vara en hjärninfarkt eller en hjärnblödning. I ett hjärninfarkt är ett blodkärl ockluderat i hjärnan. Med hjärnblödning läcker det blodkärl.

Symtom TIA: felsymptom

Vad du märker om en TIA beror på det drabbade området i hjärnan. Till exempel, om den del som styr dina ben inte får något syre på ett tag kommer du att förlora känslan i benen. Olika felsymptom kan förekomma, nämligen:

 • Muskler i ansiktet blir förlamade och får munhörnan att hänga eller ansiktet blir snett.
 • Du har inte längre någon känsla i ena armen eller benet eller båda.
 • Svårighetsgrad att prata: att inte få ordet, prata oförståeligt eller göra gibberish.
 • Problem med din syn, som suddig eller dubbelsyn. Du kan också vara blind i ett eller båda ögonen ett ögonblick.
 • Yrsel.
 • Har problem med att gå och hålla balansen.

Lider du eller någon nära dig av dessa symtom? Ring omedelbart läkare eller 112. En TIA kan vara en föregångare till ett mycket allvarligare stroke. Av samma anledning, gå till läkaren om symtomen redan har försvunnit, helst samma dag.

Diagnos

Baserat på beskrivningen av dina symtom kommer din läkare eller läkare att uppskatta om du har haft TIA. Om de misstänker en TIA kommer du att hänvisas till TIA-tjänsten på sjukhuset. Där kommer du att genomgå olika undersökningar på en dag, nämligen en hjärtfilm, en hjärnskanning, en röntgen på bröstet och ett ultraljud i artärerna i nacken. Till exempel får specialisten reda på vad som orsakade TIA och utesluter andra orsaker till symtomen.

Du får då råd och medicinering från specialisten, vanligtvis en neurolog, för att minska risken för ytterligare TIA eller stroke.

Orsakar tillfällig stroke

En TIA orsakas av en förträngning eller blockering i ett blodkärl. Dåligt tillstånd i blodkärlen ökar risken för detta. När du blir äldre försämras blodkärlen. De kan förträngas, skada väggarna i blodkärlen och få blodproppar att hålla fast vid dem. Trombocyter och fetter (kolesterol) klumpar ihop sig för att bilda "plack". Detta kallas åderförkalkning. En (koagel) koagel kan separeras från plack och fastna någon annanstans i ett blodkärl och orsaka blockering där.

En annan möjlig orsak är hjärtarytmi. En oregelbunden hjärtslag kan orsaka blodproppar i hjärtat. Om en sådan koagel hamnar i hjärnan kan du få en TIA.

Riskfaktorer

Eftersom allas blodkärlskvalitet försämras med åren ökar risken för TIA med åldern. Dessutom finns det andra faktorer som ökar risken för förträngning eller blockering av dina blodkärl, nämligen:

 • En ohälsosam livsstil, som rökning, dricker för mycket alkohol, lite motion, fetma, droganvändning, ohälsosam mat.
 • Högt blodtryck.
 • Hög kolesterolnivå.
 • Påfrestning.
 • Diabetes typ 2.
 • Använda vissa hormoner, för menopausala symtom eller som preventivmedel.

Behandling TIA

När du väl har haft en TIA har du större risk för ytterligare TIA eller stroke. För att förhindra dessa behöver du medicin. Vilken som exakt beror på orsaken till TIA. I vilket fall som helst får du antikoagulantia. Dessa motverkar bildandet av blodproppar. Dessutom får du vanligtvis läkemedel mot högt kolesterol och högt blodtryck. Användningen av dessa läkemedel har minskat risken för stroke efter en TIA från cirka 10 procent till cirka 3 procent per år de senaste åren.

Ibland krävs en operation på halspulsådern. Om det är smalt, rengörs det skadade området i vissa fall eller ersätts med ett plaströr (stent).

Förutom medicinering och eventuella operationer får du också livsstilsråd. Till exempel att sluta röka, moderera alkoholkonsumtionen, träna en halvtimme varje dag, äta mycket frukt och grönsaker, koppla av lite mer och gå ner i vikt vid behov. Du kan inte längre använda produkter som innehåller det kvinnliga hormonet östrogen.

Effekter

De flesta har inga klagomål från en TIA. Du får inte köra de första två veckorna efter en TIA. Då kommer din neurolog eller rehabiliteringsläkare att kontrollera om du säkert kan komma tillbaka i bilen.

Effekten av läkemedlet upphör så fort du slutar ta det, så du behöver medicin för resten av ditt liv. En av tre patienter som genomgått en TIA kommer att få en stroke. Du har också en ökad risk för andra kärlsjukdomar. Det är därför det är viktigt att hålla kontrollen och justera din livsstil om det behövs.

Källor):

 • Dutch Heart Foundation

 • Brain Foundation

 • Holländska högskolan för allmänläkare