Till läkaren för KOL

Inte irriterande, men viktigt

Det är bäst att konsultera en läkare med KOL-klagomål. Detta är viktigt eftersom läkaren kan lindra de irriterande klagomålen. Läkarens fysiska undersökning är inte tråkig. Nedan kan du läsa exakt vad du kan förvänta dig.

Om du misstänker att du kan ha KOL är det bäst att boka en tid med din läkare. Ju tidigare du kommer dit, desto bättre. Du kan ha KOL med följande klagomål:

  • hosta (rökhosta)
  • instängdhet
  • väsande andning
  • trötthet (med ansträngning)
  • lunginfektioner, lunginflammation
  • hosta upp slem

Chansen att dessa klagomål indikerar COL är större om du är äldre än fyrtio och röker eller har rökt. KOL minskar kvaliteten och längden på ditt liv, så det är absolut nödvändigt att du fortsätter till behandlingen så snart som möjligt.

Spirometri

Den stora frågan är vad exakt läkaren ska göra. Till att börja med är det bra att rapportera att KOL-undersökningen inte är tråkig eller smärtsam. Din läkare kommer först att lyssna på dina lungor med ett stetoskop och inspektera näsan, munnen och svalget.

Men för att verkligen diagnostisera KOL och för att bestämma i vilken utsträckning du lider av det behövs en lungfunktionsmätning, även kallad spirometri. Det låter komplicerat, men det är inte så illa.

Först får du en klämma på näsan. Sedan sätter du dig upp och stänger tänderna och läpparna runt enhetens munstycke. Du kan sedan fortsätta andas genom den här enheten. Sedan ber läkaren att först andas in så djupt som möjligt och sedan blåsa ut så länge som möjligt. Du kan också bli ombedd att blåsa ut så högt som möjligt.

Grad av KOL

Detta test mäter exakt hur mycket luft du blåser ut. Om det visar sig att denna mängd är mindre än normalt, är det uppenbart att dina lungor inte fungerar tillräckligt bra.

Dessutom kan ett träningstest också göras. Därefter mäts effekten på din andning av till exempel promenader eller cykling. Röntgen kan också krävas. Läkaren kan använda alla resultat för att avgöra i vilken utsträckning du har KOL.

Till exempel, om mängden luft du andas ut är mer än 80 procent av det förutspådda värdet, har du bara mild KOL. Mellan 50 och 80 procent har du måttlig KOL, under 50 procent svår eller till och med mycket svår KOL. Detta format kallas GOLD-format.

Vid svår och mycket svår KOL kommer du ibland att hänvisas till en lungspecialist. Lätt och måttlig KOL behandlas nästan alltid av läkaren själv. Läkarens behandling syftar till att minska dina klagomål, förbättra ditt tillstånd, förhindra funktionshinder och arbetsoförmåga och i allmänhet förbättra livskvaliteten.

Förbättra livskvaliteten

Vad en läkare kan göra konkret med behandlingar är följande. Om du röker kommer han eller hon att försöka hjälpa dig att sluta. Att sluta röka kan leda till förbättrad lungfunktion, även på kort sikt. Detta är det enda som läkaren kan göra för att förbättra livslängden.

Din läkare kan förbättra livskvaliteten på andra sätt. Du kan minska KOL-klagomål med bronkdilatatorer, vilket kan minska känslan av täthet inom en halvtimme. Antiinflammatoriska medel är ett annat läkemedel för dina luftvägar. Dessa minskar slemhinnesinflammation i luftvägarna. Expectorants hjälper inte med KOL.

Vad som är viktigt är influensafälla, som du behöver varje år för att förhindra allvarliga komplikationer från eventuell influensa. Förutom läkemedelsbehandling och den stora betoningen på rökavvänjning kommer läkaren säkert också att påpeka vikten av en bra, balanserad kost och motion så mycket som möjligt.

Nyckelord: