'Toaletten har inte längre skadliga bakterier'

Mängden skadliga bakterier och en toalett är jämförbar med den i andra rum i huset. Forskare från San Diego State University har kommit till dessa slutsatser.

Forskarna studerade det mikrobiella samhället på golvet, toalettstolen och tvålpumpen i helt steriliserade toaletter. Ursprungligen tittade de på ytorna varje timme och sedan dagligen i åtta veckor. "Vi förväntar oss att tarmbakterier skulle spridas mycket snabbt genom att spola på toaletten", säger forskaren Jack A. Gilbert. "Men dessa tarmbakterier överlever inte länge i en kall, torr, syrerik miljö, så vår förväntan var att hudbakterierna snart skulle ta över. Och det är precis vad vi hittade."

Resultat

Sekvensen av mikrobiella samhällen på toaletten började med bakterier från tarmarna och slidan. Hudmikrober följde strax efter. Det är slående att "gemenskapen" på ytorna i toaletten är mycket stabil. "Det fortsätter att komma tillbaka till samma slutpunkt", sa Gilbert.

Inom fem timmar efter sterilisering blev det mikrobiella samfundet på de olika ytorna mer lika och förblev under de åtta veckorna som följde. Forskarna hittade främst bakterier från slidan på toalettsitsen i kvinnotoaletten, medan toalettstolen på herrtoaletten var mer bebodd av tarmbakterier.

Patogener

I slutändan kom 68 till 98 procent av de mikrober som hittades från huden eller utsidan. Endast 0 till 15 procent var bajsbakterier. Enligt Gilbert gör detta inte en (offentlig) toalett friskare eller mindre hälsosam än ditt eget hus. "Denna hälsa bestäms huvudsakligen av förekomsten eller den relativa förekomsten av patogener. Att kalla en toalett ohälsosamt per definition är därför inte nödvändigt, men hälsosamt är inte nödvändigtvis heller."

Forskningen publiceras i tidskriften Applied and Environmental Microbiology.

Källor):
  • Science Daily