Tomater skyddar mot hjärtsjukdomar

MAASTRICHT - Kombinationen av näringsämnen som finns i tomater kan förhindra utveckling och förvärring av hjärt-kärlsjukdomar. Detta visar forskning från Merel Hazewindus från Maastricht University.

Forskningen, med stöd av Heinz, visar att kombinationen av antioxidanterna lykopen, vitamin C och E i tomater och tomatketchup har en starkare skyddande effekt än enskilda antioxidanter.

Lykopen
Att äta tomater har länge förknippats med att upprätthålla god hälsa och minska risken för hjärtsjukdomar. Denna hälsoeffekt orsakas av de många olika komponenter som finns naturligt i tomater. Det vanligaste är lykopen, vilket ger tomaten sin röda färg. Efter uppvärmning av tomater är lykopen mer tillgänglig och mer biologiskt aktiv.

Hazewindus: "De enskilda komponenterna lykopen, vitamin C och E är kända för att ha en skyddande effekt på utvecklingen av hjärtsjukdomar. Vi ville dock ta reda på vad effekten skulle vara av en kombination av dessa komponenter i tomater och tomatketchup. "

Hon forskade i cellkulturer såväl som i försökspersoner. Till exempel fick hon ett antal försökspersoner att äta måltider med och utan tomatketchup. Männen som hade ätit tomatketchup tycktes vara bättre skyddade mot utvecklingen av hjärtsjukdomar.

Dessa resultat stärker bevisen för att tomater och tomatketchup spelar en skyddande roll mot hjärtsjukdomar.

Nyckelord:
Källor):
  • University of Maastricht