'Tonåringar dör yngre av hjärtsjukdomar'

BAARN - Forskare säger att vi blir äldre. Men ny amerikansk forskning visar att dagens tonåringar kommer att dö av hjärtsjukdomar i en yngre ålder än dagens vuxna.

Forskare från Northwestern University presenterade resultaten av sin studie för American Heart Association i Orlando. "Vi är alla födda med ideal kardiovaskulär hälsa", säger ledande forskare Donald Lloyd-Jones. "Men vi ser redan mycket hälsoförluster hos ungdomarna. Deras framtid är inte ljus."

Dödlighet
Effekten av sämre hälsa hos tonåringar kan redan ses hos unga vuxna. För första gången i USA ses en ökning av dödsfall på grund av hjärt-kärlsjukdom hos personer mellan 35 och 44 år.

Riskfaktorer
Lloyd-Jones studerade data för 5547 barn mellan 12 och 19 år. Många av dessa barn hade höga blodsockernivåer och var överviktiga. Dessutom har de en dålig kost och tränar inte tillräckligt. Rökning förekommer också hos många tonåringar. "Utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar är en livslång process", säger Lloyd-Jones. "Det som är dödligt för oss senare i livet börjar bildas under tonåren."

Ingen av de studerade barnen hade ideal kardiovaskulär hälsa. Enligt forskarna var detta ett av de mest chockerande fynden. Barn förlorar därför den optimala hälsan i tidig ålder.