Träna hjärtoperationer på en simuleringsmodell

På Maastricht UMC + är det snart möjligt att träna komplexa hjärtventiloperationer på en unik simuleringsmodell.

Med uppfinningen av Peyman Sardari Nia, hjärt-kirurg vid Maastricht UMC +, kan en av de mest tekniska och svåra procedurerna i hjärtat tränas. Detta bör säkerställa att hjärtkirurger över hela världen behärskar tekniken, så att rehabilitering av patienter kan gå mer effektivt.

Mitralventil

Den så kallade mitralventilen är en hjärtventil som säkerställer att syrerikt blod kan strömma till kroppen. När vänster kammare klämmer stängs ventilen och blodet kan bara gå i en riktning: in i kroppen. Det kan dock hända att ventilen inte längre stängs ordentligt eller att ett läckage uppstår. I slutändan kan detta leda till bland annat hjärtsvikt. Problemet kan lösas med kirurgi.

Normalt måste bröstet öppnas före operation, men med hjälp av en ny metod och tekniska verktyg kan reparation av en mitralventil också göras genom en liten öppning på sidan av bröstet. Detta så kallade minimalt invasiva förfarande orsakar så lite skada som möjligt på kroppen.

Svår

Denna metod är dock tekniskt mycket svår enligt Sardari Nia: "Det är en av de mest komplexa procedurerna hos hjärtkirurgen och det är också svårt att bemästra. Dessutom kan man normalt bara få erfarenhet hos patienter." Simuleringsmodellen måste därför lösa det problemet.

På måndag kommer Sardari Nia att presentera simuleringsmodellen under en internationell konferens vid MECC i Maastricht.

Källor):
  • Maastricht UMC +