Träningstest och EKG

Ett elektrokardiogram (EKG) visar om hjärtat fungerar korrekt. Detta används ofta i ett träningstest.

Hjärtat är en sammandragande muskel som pumpar syre och näringsrikt blod till alla delar av kroppen. Varje hjärtslag stimuleras av elektriska signaler som färdas genom hjärtmuskeln (myokardiet).

För att testa om ditt hjärta fungerar som det ska kan läkaren utföra ett elektrokardiogram, eller EKG kort. I detta test placeras elektroder på bröstet. Dessa elektroder mäter de elektriska signalerna från hjärtat. Ibland placeras också elektroder på armar och ben.

De elektriska signalerna följer en fast väg genom hjärtat och börjar vid SA-noden. Detta ligger i höger atrium (atrium), högst upp i hjärtat. Signalen färdas genom höger och vänster förmak, som dras samman och pumpar blod in i hjärtans nedre kammare (ventriklar).

Den elektriska signalen färdas också genom AV-noden till kammarna och sedan genom vävnaden som separerar kammarna. Slutligen går signalen upp igen genom kammarna, som sedan dras samman och pumpar blod till lungorna och resten av kroppen. Avvikelser från det normala elektriska mönstret kan innebära att hjärtat har skadats, till exempel av hjärtinfarkt eller hjärtsjukdom.

Ofta måste patienten utföra ett träningstresstest under en EKG-undersökning. I ett sådant träningstest går eller springer patienten på ett löpband eller cyklar på en motionscykel. Hastigheten och / eller motståndet ökar gradvis och ett EKG tas under testet. Detta test gör det möjligt för en läkare att undersöka hjärtans elektriska aktivitet under träningstestet.