Tungan förutsäger överlevnad efter hjärtinfarkt

ROTTERDAM - Genom att mäta blodcirkulationen under tungan efter en svår akut hjärtinfarkt kan sjukhuset förutsäga risken för dödsfall.

Den nya mätmetoden utvecklades av kardiolog vid utbildning av Corstiaan den Uil från Erasmus MC. Han såg att blodflödet i kroppen kan bestämmas med denna tungmätning.

Mätningen gör det möjligt att ingripa i god tid med ett stödhjärta eller medicinering vid dåligt blodflöde. Som ett resultat kommer färre organ att misslyckas och chansen att överleva kommer att förbättras, förväntar Den Uil.

Den Uil använder ett avancerat videomikroskop för att mäta mikrocirkulationen under tungan hos patienter med en akut hjärtinfarkt. Från denna mikrocirkulation kan man dra slutsatsen hur väl resten av kroppen och organen cirkulerar. Den Uil tog sin doktorsexamen för sin forskning igår.

Hjärtinfarkt
Varje år tas cirka 25 000 personer in i Nederländerna efter en akut hjärtinfarkt. Hos cirka 1 500 patienter leder detta till dålig cirkulation i de andra organen, såsom lever och hud.

Detta sätter dem i en så kallad "kardiogen chock". 50 procent av patienterna med "kardiogen chock" dör på sjukhus. Hittills var det inte möjligt att mäta blodflödet i kroppen.

Källor):