Två dödsfall från infekterad lax

BILTHOVEN - Två äldre har dött efter att ha ätit lax smittad med salmonellabakterierna. Nationella institutet för folkhälsa och miljö ser en koppling i de två dödsfallen med bakterierna som finns i rökt lax från fisktillverkaren Foppen från Harderwijk.

Båda offren var över 80 år gamla. I en av dem är det säkert att salmonellabagerier var dödsorsaken, i den andra har detta ännu inte bekräftats. Roel Coutinho, chef för RIVM Center for Infectious Disease Control, rapporterade detta i NOS Radio 1-Journaal.

550 sjuka Hittills har minst 550 personer i Nederländerna blivit sjuka av den Smittsam avföring. Baserat på det stora antalet människor som drabbats av utbrottet och fasta beräkningsmodeller, uppskattar RIVM att 17 personer så småningom kan dö av det.

Äldre Utbrottet förvånade RIVM. Dödsfallet är dock inte oväntat. Ofta är det äldre människor som förutom andra sjukdomar smittas med salmonellabakterierna och sedan utvecklar diarré och blir uttorkade. Det är inte alltid säkert om någon dog av salmonellaföroreningar, sa Coutinho.

Supermarketsäker Alla laxprodukter som är förorenade med den sällsynta bakterien Salmonella Thompson har nu tagits bort från butikerna. RIVM varnar människor för att de fortfarande kan ha smittad lax i frysen eller kylskåpet. Det måste kastas. Laxen som nu finns i snabbköpet är bra, enligt RIVM.

Nyckelord:
Källor):
  • ANP