Tyfoidfeber på grund av salmonellabakterier

Sjuk av mat eller kranvatten

I Asien, Afrika och Sydamerika kan maten vara mindre säker än hemma. På så sätt kan du få tyfus från kranvattnet på din tropiska destination. Vad är det och när är vaccination klokt?

Tyfoidfeber är en smittsam gastrointestinal sjukdom. Orsaken är en viss typ av salmonellabageri, Salmonella typhi. Det förekommer sällan i Nederländerna, men du kan komma i kontakt med det utomlands.

Förorening

Du får denna salmonellabakterie om du äter mat eller dryck som är förorenad med den. Detta händer ofta på grund av dålig hygien. Bakterierna finns i avföringen hos någon som har tyfus eller bär bakterierna. Om de inte tvättar händerna ordentligt efter ett toalettbesök och sedan förbereder din mat kan du också få det. Bakterierna kan komma på händerna genom en toalettstol, knacka eller dörrhandtag och in i munnen genom händerna.

Symtom

Om du är smittad blir du sjuk efter i genomsnitt åtta till fjorton dagar. Du får feber som ökar långsamt, diarré eller förstoppning, hosta, huvudvärk och magont och har mindre aptit på mat. Ibland uppträder röda fläckar på huden. Efter ett tag kan du börja känna dig dåsig. Du kan bli väldigt sjuk och till och med dö av obehandlad tyfus.

Förhindra tyfus

Om du ska till ett område med hög förekomst av tyfus i två veckor eller mer är det klokt att få vaccinsort i tid. Detta kan göras med en injektion som ger skydd i tre år. Du kan också ta en serie med tre kapslar, som kommer att fungera i ungefär ett år.

Vaccinering mot tyfus fungerar inte 100 procent. Om du har vaccinerats är risken för att få det lägre, men du kan fortfarande smittas. Därför rekommenderas strikta hygienåtgärder i högriskländer:

  • Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten. Åtminstone före middagen och när du har varit på toaletten.
  • Drick inte kranvatten, utan bara vatten från förseglade flaskor som du är säker på att inte har öppnats tidigare. Kanske dricker lokalbefolkningen kranvatten utan problem, men det är ingen garanti för att kranvattnet är säkert för dig. I länder där tyfoidfeber förekommer har invånarna byggt upp antikroppar mot bakterierna. De kommer inte att störas av någonting, men turister kommer att göra det.
  • Använd inte isbitar, eftersom dessa ofta är gjorda av kranvatten.
  • Undvik sallader, råa grönsaker, oskalad frukt och okokta mejeriprodukter. Skala frukt själv.
  • Ät endast mat som är nylagad eller bakad och helt kokt. Detta gäller verkligen kött, fisk och kräftdjur och skaldjur.

Antibiotika

Om du får tyfus behöver du antibiotika. I oral form eller administreras med intravenöst dropp på sjukhuset. Så länge du bär bakterierna, tvätta händerna noggrant och ofta med tvål och vatten. Förbered maten hygieniskt och rengör toaletten dagligen. Detta förhindrar att du överför bakterierna till andra.

Efter att ha upplevt tyfus är du tillfälligt immun mot den. Ändå kan du bli sjuk igen av Salmonella typhi-bakterierna.

Källor):

  • National Coordination Center for Travel Advice (LCR)

  • Holländska högskolan för allmänläkare

  • GGD-omevaccinerare

  • RIVM